Националната електрическа компания (НЕК) ще трябва да плати нови 37 милиона евро заради поредно загубено арбитражно дело заради АЕЦ "Белене", съобщи вестник "Капитал".

Става въпрос за 32 млн. евро плюс лихви заради прекратяването на проекта, а делото е заведено през юли 2014 г. от компанията "Уорли Парсънс нюклиър сървисис", чийто подизпълнител бе "Риск инженеринг", негов собственик тогава бе Богомил Манчев.

Окончателното решение на арбитражния трибунал е било взето на 6 септември, пише изданието. С него се отхвърлят всички защитни тези на НЕК въпреки платените от държавната фирма над 2.4 млн. евро за адвокатски хонорари - два пъти повече от разходите на ищеца "Уорли Парсънс".

 
"Капитал" съобщава, че основната причина за негативния изход от спора е решението на НЕК от 7 октомври 2013 г., с което архитект-инженерът е уведомен за прекратяването на договора му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев. 
 
По-рано същата година, през януари, е било постигнато споразумение между НЕК и "Уорли Парсънс" за намаляване на месечното възнаграждение от 4.5 до 1 млн. евро, но по него така и не са правени плащания. Така, вместо държавата да плати 7-8 млн. евро за месеците от февруари до септември 2013 г. и да опита да се договори с консултанта за окончателното прекратяване на договора, сега ще трябва да плати освен тези суми и обезщетение за едностранното прекратяване и лихви. 

Дотук разходите, които българската държава е направила от тодорживково време до днес по несбъдната Втора атомна, надхвърлят 4 милиарда лева. Довършването й, обявено от управляващите, ще струва поне 20 млрд. лева. 
 
До края на октомври трябва да има изготвена процедура по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".