В случай на кибератака от страна на Русия НАТО може да задейства член 5 от устава на организацията, заяви генералният секретар на Северноатлантическия съюз Йенс Столтенберг.

Както е известно, според текста нападение на един от членовете на НАТО се разглежда като атака срещу целия Блок, в който влизат 29 държави. 

"Това няма да става автоматично. Всичко ще зависи от характера на кибератаката", отговори на въпрос на журналист генералният секретар. Той бе попитан дали руска кибератака би довело до задействане на член 5, пише ТАСС.

Столтенберг обясни, че "НАТО още преди няколко години е взела решение, че кибератака може да повлече след себе си задействането на член 5". 

"Ние никога няма да уточним в какви конкретни случаи ще прибегнем до този член. Но мисля, че просто не трябва да предоставяме възможността на съперника да има преимущество", добави генсекът.

Той отбеляза, че Блокът "укрепва своята киберзащита, редовно провежда учения и вкарва средства за обновяване на съответната технология".

Столтенберг вече няколко пъти е изказвал мнение, че Русия стои зад кибератаките срещу страни от НАТО. Москва опровергава подобни съобщения.