На 20 септември, четвъртък, всеки американец с мобилен телефон ще получи sms от президента Доналд Тръмп, съобщи Digital Trends.

Съобщението обаче ще е далеч по-малко вълнуващо от обичайните туитове на американския държавен глава, които всички така или иначе следят в социалната мрежа.

"ТОВА Е ТЕСТ на Националната система за аварийно съобщение", ще гласи съобщението.

Става дума за тест на федералната агенция за управление на извънредните ситуации, която предупреждава по време на бедствия и тежки аварии. Сега обаче не само експертите от държавния апарат, а и самият президент ще може да пуска съобщения, за да предупреди американците за проблеми от национално естество.

В САЩ всички оператори участват в системата и няма начин да се откажеш от нея. Но поне на теория системата трябва да се използва изключително рядко. 

Много от критиците на Тръмп обаче се шегуват в социалните мрежи с типичния изказ на президента и възможността да ползва системата, за да изразява личното си мнение и да напада опонентите си. Тя не е напълно защитена от грешки и гафове - наскоро жителите на Хаваr получиха погрешка съобщение за летяща към тях балистична ракета.