Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изпратил послание до румънския държавен глава Клаус Йоханис по повод откриването днес в Букурещ на двудневната среща на инициативата "Три морета". Той посочва, че САЩ остават партньор в разширяването на енергийната, транспортната и цифровата инфраструктура, предаде Медиафакс.


"Изпращам поздрави на участниците във форума на инициативата "Три морета - 2018 г.", пише Тръмп ."Миналата година имах честта да произнеса реч по време на срещата във Варшава, Полша. В рамките на посещението ми потвърдих категоричната подкрепа на Съединените щати към инициативата "Три морета" и нашата обща цел за разширяване на инфраструктурата, засилване на бизнес връзките, укрепване на енергийната сигурност и намаляване на бариерите пред свободната търговия в Централна и Източна Европа".


Той отбелязва, че инициативата "Три морета" има огромен потенциал за постигане на резултати в тези и други области и изтъква, че енергийната инфраструктура е важна за постигането на по-дълбока икономическа интеграция.

"Поздравявам Румъния, България, Унгария, Австрия и Словакия за постигнатия напредък в подкрепа на енергийната диверсификация чрез изграждането на инфраструктура за газопроводи", посочва държавният глава.

Американският президент изтъква, че "САЩ остават партньор в усилията за износ на втечнен природен газ в този регион със стратегическо значение" и продължават да бъдат ангажирани в сътрудничеството на всички нива с 12-те страни, участващи във формата.

"Очаквам с интерес да науча за напредъка по нашите нови инвестиционни проекти и бизнес партньорства. САЩ се ангажират да останат силен съюзник и партньор в тази инициатива", посочва още американският президент. 

Инициативата "Три морета" включва 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Това са Австрия, България, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. "Три морета" е създадена след среща на представители на държавите през 2016 г. в Дубровник, Хърватска. На 17 и 18 септември 2018 г. в Букурещ се провежда трета среща между страните, като на нея ще бъде създаден бизнес форум. Неговият фокус ще бъде насърчаването на транспортната, енергийната и дигитална свързаност на държавите от Централна и Източна Европа.

При пътуването си в Европа миналото лято Тръмп остро критикува зависимостта на ЕС и особено на Германия от вноса на руски природен газ. Той се обяви срещу удвояването на газопровода "Северен поток", който свързва Русия пряко с Германия по дъното на Балтийско море. Срещу този проект протестират и много от източно и централноевропейските страни начело с Полша.