В Австралия започна разследване заради зачестилите случаи на открити игли в ягоди, което създаде тревога и напрежение в цялата страна, съобщи британската обществена медия BBC.

Опаковки с шевни игли, скрити в ягоди, са били открити в шест от общо осемте щата в Австралия. Един човек е бил откаран в болница, след като е изял ягода, в която е имало игла.

Няколко марки са били спрени от продажба, а най-големите хранителни магазини в Нова Зеландия са спрели да продават австралийски ягоди като предпазна мярка.

Австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт разпореди на Агенцията за безопасност на храните в Австралия и Нова Зеландия да проведат разследване.

"Това зловещо престъпление е атака срещу обществото", каза той.

Местните власти също разследват, но засега няма заподозрени лица.

За опаковки с ягоди, в които има игли, най-напред е било съобщено в Куинсланд през миналата седмица, след което в Нов Южен Уелс, Виктория, Австралийската столична територия, Южна Австралия и Тасмания.

Производители и полиция предполагат, че при някои от случаите става дума за имитация и копиране на злонамерените действия.

Правителството на щата Куинсланд предложи 100 000 австралийски долара ($72 000) награда за информация, която да помогне за разкриване на извършителите. 

Игли са открити в шест марки ягоди: "Бери обсешън", "Бери лишъс", "Лав бери", "Донибрук берис", "Дилайтфул строуберис енд оейсис".

Здравните власти препоръчаха на австралийците да режат ягодите преди консумация.

Производители изразиха опасения, че страховете на потребителите в пиковия сезон за ягодите могат да имат негативен ефект върху продажбите, които са около 130 милиона австралийски долара годишно.