Делото срещу бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров няма да се връща "на поправителен" в прокуратурата, защото обвинението е достатъчно ясно и не са допуснати нарушения, които да налагат то да бъде прекратено.

Това е становището на Софийския апелативен съд (САС), с което той е уважил протеста на прокуратурата срещу прекратяването на делото срещу Лазаров, съобщава news.lex.bg.

Правният сайт напомня, че на 16 август съдия Николай Николов от недолюбвания от "здравите сили" СГС върна обвинителния акт срещу бившия шеф на АПИ с мотиви, че е разпокъсан и не ставало ясно как според прокуратурата е извършено престъплението. Лазаров е пратен на съд за умишлена безстопанственост, свързана със строежа на магистрала „Марица“, от която според прокуратурата са нанесени щети на АПИ за над 41,6 млн. лева. Агенцията обаче отказа да се конституира като граждански ищец по делото, защото не смята, че е ощетена.

Става дума за изграждането на първия лот на магистралата от Оризово до Димитровград, който е около 31 км. Италианската компания Кооперативно дружество „Чи Ем Чи Ди Равена“ не построи навреме участъка, който трябваше да е готов през 2013 г., като се оправда с обилни валежи от сняг и дъжд, които налагали стабилизация на почвите преди да се премине към строеж на пътя.

След това била проведена нова обществена поръчка и бил сключен допълнителен договор с „Пътища Пловдив“ за строително-монтажните работи (СМР). Според обвинението Лазаров трябвало да възложи проверка дали предвидените строително монтажни работи (СМР) в новата поръчка не са били включени в предмета на първоначалния договор и да поиска обосновка за допълнителните ремонти. Той обаче сключил договор за над 51,3 млн. лева с ДДС и наредил изплащането на цялата сума.

В разпоредителното заседание СГС прие, че веднъж в обвинението се казва, че Лазаров е извършил престъплението с бездействие, а след това е обвинен за сключения допълнителен договор, което предполага действие. Според съдия Николов в обвинението липсва и достатъчно фактология, като само се твърдяло, че Лазаров осъзнавал и целял крайния резултат.

Апелативните съдии Веселин Пенгезов - председател на състава, Невена Грозева - докладчик, и Пламен Дацов казват обаче, че неясните за СГС обстоятелства са по съществото на делото и не са основания за прекратяването му. В определението си САС посочва, че качеството на обвинителния акт е резултат от работата на прокурора и той си носи последиците за него с присъдата.

Апелативният съд не е съгласен и с тезата на СГС за несъответствие между диспозитива (съкратената есенция, б.р.) и обстоятелствената част на обвинителния акт за това как е извършено престъплението. Според САС е ясно, че обвинението е за бездействие на Лазаров, а не за сключен договор. Съдът подчертава, че според обвинителния акт бившият шеф на АПИ не е възложил проверка дали предвидените строително-монтажни работи в обществената поръчка не са били включени в предмета на първоначалния договор и не поискал обосновка на необходимостта от различните допълнителни дейности.

„Обвинението твърди, че от инкриминираното поведение /бездействие/ на подсъдимия Лазаров се е стигнало до сключването на договора от 30.06.2015 г. с „Пътища- Пловдив“, за който липсва самостоятелно обвинение. Нито в акта се твърди, че сключването на договора е част от съставомерното поведение на подсъдимия. Цитираният договор, според прокурора, представлява част от „механизма“, от който са настъпили щети за АПИ“, се казва в определението на САС, което е окончателно.