Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) засега подкрепя внесеното от държавния доставчик "Булгаргаз" искане за увеличение на цената на газа с близо 1% на сто от 1 октомври 2018 г.

Това се вижда от доклад на работна група на енергийния регулатор, който ще бъде подложен на публично обсъждане на 25 септември.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни още миналата седмица, че вероятно ще се приеме предложеното от "Булгаргаз" поскъпване, защото то е аргументирано. Освен това регулаторът вече няма лостове за подтискане на ръста на цената на газа, защото през юли сви поскъпванео с 18 на сто до 10% със събрани в повече през миналата година приходи в държавното дружество.

По-скъпият газ закономерно се очаква да повлече нагоре и цените на парното за новия отоплителен сезон, както и цените на други стоки и услуги.

Регулаторът напълно приема цената на прирождния газ да се вдигне от сегашните 400.95 лв. за 1000 куб м или 37.79 лв./MWh (без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС) на 456.65 лв. за 1000 куб м или 43,28 лв. за MWh (без акциз и ДДС). Така повишението на цената ще е 13.89%. От документа, изработен от работната група в КЕВР се разбира още, че цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа е 449.08 лв. за 1000 куб. м.

Повишението става по формула, отчитаща цените на петрола и алтернативните горива на световните пазари за девет месеца назад. Отделно доларът, в каквато валута плаща "Булгаргаз" по договора си с руската "Газпром" за доставка на газ, е поскъпнал с 3.21%. "Булгаргаз" ще похарчи за необходимите му през последното тримесечие на годината количества газ и за такси по транспортирането му над 410 млн. лв., става ясно още от решението.