Последните няколко дни бяха изпъстрени със социални случки, многобройни като халките в ланеца на български хотелиер и разнообразни като цветовете в носията на заиграл хоро на Таймс скуеър истински български патриот. По тази причина кино "София" обяви безплатни прожекции на няколко култови режисьори, които да помогнат на зрителите да си обяснят събитията.

Събота - маратон на Гай Ричи и Емир Кустурица

Слиза големият шеф с бръсната глава и златен ланец (Вини Джоунс) от джипа, отива в районното на малък град. Разбива главата на един стражар с метално шкафче, слага го в багажника на джипа и го кара накрай града. От другите коли неговите момчета свалят кашоните с преписката му за укриване на данъци и пране на пари. Вадят полицая от багажника и го карат да изкопае дупка. Натрупват документацията, заливат с бензин и хвърлят запален кибрит върху кладата. Нещастният служител на реда, дръзнал да образува преписката, е съблечен гол и оставен да се прибира през полето.

Цялата сцена е заснета от двама журналисти, единият от тях даже командирован от чужбина и имал мимолетно изживяване с българката, която продава билети на касата на Централна гара, но не знае, че хубавите му спомени са на път да бъдат помрачени. Двамата мъже се натъкват на горящите документи и се опитват да ги угасят. Хората на мутрата ги причакват и с викове "За повече информация се обърнете към пресцентъра на МВР" ги свалят на земята и ги закопчават.

До края на филма прасето изяжда трабанта, а пушките вече са у добрите.

Неделна "киновечер" – по Милош Форман, Кубрик и Хемингуей

Камерата показва как маргинали и изгнаници, напомнящи на антиимпериалистки герои от "Коса" във фаза на "Трейнспотинг", обявяват преврат и ново правителство на страната. Започва "За кого бие камбаната", а за водач се самопровъзгласява Йоло Денев. В ролята на испанските бомбардировачи са свинските медии, които със зъби и нокти защитават довчера оплювания си враг, който вече е консервативно десен съхранител на Стара Европа. Отвратен зрител нахлува с брадва в къщата на "ВИП брадър" и започва клане. Батальонът "Георги Димитров" от командировани "Нощни вълци", посивели от некъпане и с Георгиевски лентички, командва парада.

Жандармерията потушава напрежението без нито един арест.

Понеделник – "Шофьор на такси" и "Мръсния Хари"

Ръководителите на неуспешния преврат разпространяват позиция, в която отдават поражението си на пасивността и прекалената прагматичност на българската жена. Тя била твърде ангажирана с продължаването на бялата раса и бъдещето на белите деца, за да остави мъжа си да ходи по горите да се бори за независимост от колониалното робство на западните мултикултурни социални инженери. На екрана младо момче – шофьор на такси, обръсва и последния косъм на главата си, застава пред огледалото с пистолета играчка, насочва го напред и пита снимката на Джордж Сорос: "На мен ли говориш?" You talking to me? Жена му се провиква от другата стая на панелката, че трябва да слезе да вземе хляб. Революцията е пресирана.

По същото време един от враговете на неосъществената Четвърта република се чуди: "Знам какво си мислите - дали жените им ще ги извикат да се прибират, или ще ги оставят да съборят народната власт."

Да си призная, в цялата тази революционна ситуация малко съм се разсеял. Но тъй като това е най-могъщата паравоенна групировка у нас, трябва да си зададем един въпрос: "Чувстваме ли се късметлии?"

Е, чувствате ли се късметлии?

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

--