"Другаря го изритахме с шут нагоре."

С този виц от времето на социализма експертът по политически пиар Арман Бабикян коментира номинацията на главния секретар на МВР Младен Маринов за вътрешен министър по бТВ. Според Бабикян така и не е станало ясно защо именно Маринов е номиниран за министър, след като е имал много несполуки като шеф на професионалното ръководство.

"Всички тези несполуки ще бъдат наградени с министерски пост", обобщи Бабикян.

Експертът допусна, че е възможно президентът Румен Радев да не е съгласен с номинацията на Маринов и това да е една от причините, поради които той бави указа за освобождаването му.

Бабикян коментира бъдещото назначение на нов транспортен министър така:

"Има две големи пачки пари, които частично трябва да бъдат окрадени."

Бабикян поясни, че новият министър трябва да прокара две сделки - за нови мотриси на БДЖ и за концесията на "Летище София". Вчера правителството номинира за поста Росен Желязков.

"В ГЕРБ шанс за спасение има този, който започне много бързо да казва истината, която милиони хора виждат. Има хора, които искат да се спасят вече. Не казвам, че БСП е алтернатива. В БСП разбраха, че без реална десница, а не измислена в лицето на ГЕРБ, ще им е трудно. Много дълго време им трябваше да излязат от пашкула си на "Позитано". Прекалено много гласове има извън БСП и извън ГЕРБ, които се реят възмутено по улиците", коментира Бабикян.

Според социолога Юрий Асланов, който е член на ръководството на БСП, в ГЕРБ са закъсали с номинациите за министри и който и да бъде номиниран, няма да получи одобрение. Той смята, че случващото се в България може да се приеме като смешно и забавно, но от друга страна  хората трябва да се замислят в какво положение сме изпаднали като държава.

"Увеличава се делът на хората, които искат промяна", каза Асланов.

Той изтъкна, че правителството се движи в две сюжетни линии - персонални интриги и внушения към обществото, че няма смисъл нищо да се прави, защото няма алтернатива.

"Втората се развива все по-настойчиво. Да се внуши, че няма надежда за промяна, каквато 2/3 от хората искат", изтъкна Асланов.

И допълни:

"Друга видима алтернатива освен БСП няма. Има извънпарламентарна десница, но по-силно сглобено нещо от БСП няма."