Един от най-продаваните японски писатели, Харуки Мураками, попадна сред номинираните през тази година за алтернативната литературна награда, която ще замести "Нобел". Изгледите му да вземе едно от най-важните отличия за писател предизвикаха детайлен преглед на цялата му кариера и очакванията са тъкмо той да получи отличието.

Мураками обаче отклони номинацията, съобщиха на своята страница във фейсбук организаторите на литературното отличие – Нова академия. Писателят благодари за признанието, но го отказва със следното обяснение:

 „Искам да се концентрирам върху писането далеч от медийното внимание.“

Тазгодишната награда ще бъде заместител на обичайната Нобелова награда за литература, тъй като Шведската академия остана без половината си членове с право на глас, след като в институцията се разрази голям скандал – съпругът на член на академията Катарина Форстенсон и видна личност на шведската културна сцена – Жан-Клод Арно, беше обвинен в сексуален тормоз. Вследствие на скандала Форстенсон се оттегли, последваха и още безпрецедентни оставки и така редиците на тайната комисия, която дава наградата, оредяха.

През май беше съобщено, че поради липса на квота в комисията наградата ще бъде отменена, а през 2019 г. ще има двама лауреати.

Така се появи т. нар. Нова академия, която проведе свои номинации и на 12 октомври ще бъде излъчен победителят. Номинациите бяха определени, след като литературоведи направиха аргументирани предложения с по един автор, след което гласуването беше оставено на читателите.

Задължителната полова квота определи четирима финалисти – Нийл Геймън, Харуки Мураками, родената във френска Гваделупа Марис Конде и виетнамката, живееща в Канада, Ким Тхуи.

Всички с изключение на Мураками са „изразили ентусиазъм от номинацията си“, се казва още в изявлението на организаторите.

"Площад Славейков"