„Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона.“

Така президентът Румен Радев коментира последните изказвания на управляващите по повод неподписания от държавния глава указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, съобщи БНР.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по-рано днес обвини Радев, че търси провокация и коалиционните партньори смятали, че това не е нормално. Същевременно обаче премиерът Борисов не бил човек, който търси конфронтация, сподели още Цветанов.

Шефът на ПГ на ГЕРБ анализира дейността на Радев, за да разясни защо той няма да ходи на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк тази година, обратно на традициите:

"Президентът Радев е изпаднал в една външна изолация. Нека си припомним миналата година (на същия форум, б.р.) какви бяха работните срещи на президента Радев - с президента на Иран и с президента на Украйна. Вие представяте ли си колко неловка ситуация: всички говорим за анексирането на Крим, че това е нарушаване на международното право, президентът Радев винаги е говорил, че е за падане на санкциите срещу Русия. И в един момент отива и се среща с Петро Порошенко. Аз не знам какво са си говорили въобще – сигурно само са се поздравили", иронично отбеляза Цветанов.

Освен това Борисов бил специалист по темите, които щели да се обсъждат от ООН - свързани със Западните Балкани и сигурността срещу наркотиците.

Радев обаче днес отхвърли твърдението, че става въпрос за война между институциите.

Преди ден от юридическия екип на президента обявиха, че преди да бъде пратено при тях предложението за подписване на указа за освобождаването на Маринов е трябвало да има съгласувателна процедура, която не била спазена от страна на правителството. По-късно Волен Сидеров като представител на управляващите предложи да отидат при президента, за да се разберат. Радев обаче отказа подобна среща.

"Изобщо не става въпрос за война между институциите. Тук става въпрос за спазване на закона, законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задача да спазва закона и това не е първият случай", коментира Радев днес.

Той отговори на въпроса има ли срок, в който е решил да подпише указа.

“Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи. Аз винаги съм отворен и готов за конструктивни решения. Елементарно е - трябва да се изпълни съгласувателна процедура, писмена, която се дължи по закон", допълни той.

А по повод изолацията Румен Радев заяви, че пожелава всекиму такава изолация.

"Когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко - от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е", заключи той.

Президентът изложи и мотивите си, с които днес сезира КС заради разпоредби от закона за промените на Административнопроцесуалния кодекс.

"Те са много прости и ясни. Законността не е  услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а условие за нейното съществуване. Считам, че редица разпоредби в предложението за изменение на НПК не съответстват на Конституцията", обоснова се държавният глава.

В момента Румен Радев е на среща на върха на инициативата „Три морета“ в Букурещ.