Въпреки че гръцката компания "Актор" обжалва обществената поръчка за изпълнители на тунел "Железница", Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) e разрешила на пътната агенция проектът да започне - т.е. неговото предварително изпълнение.  Съоръжението е част от магистрала "Струма", за която властта смята да е готова до края на годината - без тунела и Кресненското дефиле.

За победител в обществената поръчка за проектирането и строителството на тунел "Железница" - проект за над 200 милиона лева, беше избрано обединението ДЗЗД "АМ Струма тунел 2018", в което основният участник - "Джи Пи Груп", е свързван с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.  

Двата подхода към съоръжението ще се строят от "Главболгарстрой" и "ПСТ Груп", свързвана със собствениците на Първа инвестиционна банка.

КЗК обаче е предупредила Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), че ако при разглеждането на жалбата на "Актор" се окаже, че изборът на обединението е незаконен, ще трябва да плати глоба до 10% от стойността на поръчката, която е за над 194 млн. лева без ДДС. В обединението участват още "Глобал Кънстръкшън" ООД и "Виа План" ЕООД.

Според Комисията за защита на конкуренцията допускане на предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител е допустимо изключение, за да бъдат избегнати негативни последици за обществото. АПИ също смята, че забавянето на проектирането и на строежа на тунела ще нанесе значителна или труднопоправима вреда на намеренията за съвременна пътна инфраструктура.

Прокуратурата и ДАНС проверяват разследването на сайта "Биволъ", известно като "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми" . Предмет на проверка ще са обществените поръчки и свързаните с тях процедури, както и усвояване на средства от фондове на ЕС.