Първа точка от заседанието на парламента днес бяха докладите за дейността на съдилищата през 2016 и 2017 г. Основната тема на дебата обаче бе не толкова тази дейност, колкото може или не може шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да бъде канен в парламента по телефона или това трябва да става само и единствено с писмена покана. През миналата седмица Панов не дойде в парламента, като обясни че е бил поканен в последния момент по телефона и не е можел да отложи други ангажименти.

Изказването на самия Панов започна именно обяснение по тази тема.

"Миналата седмица получих обаждане по телефона ден преди насроченото заседание. Вчера отново бях поканен по телефона. Вероятно аз съм последният, който не е разбрал, че телефонните повиквания са заменили епистоларните. Не считам за приемливи новите форми на общуване. Спазването на правилата за общуване е важно за всяка една институция", заяви Панов.

Йордан Цонев (ДПС) отговори иронично на Панов, че парламентът му е дал възможност "когато сте свободен и графикът ви позволява да кажете вашето мнение".

Цонев изтъкна, че има напрежение между парламента и съдебната власт, както и вътре в самата съдебна власт.

"Конституцията и Законът за съдебната власт гарантират независимост на съдебната система, но законодателят е постановил и деполитизацията й. Бихме били в дълг към истината, към съвестта си ако не кажем, че отделни части на съдебната власт, вие като председател на ВКС, не отговаряте на това изискване. Наблюдаваме едно активно полититизиране".

Така за пореден път Цонев повтори критиките към Панов, че се държи като политик, които често му биват отправяни както от ДПС, така и от ГЕРБ.

"Притеснява ни съвместяването на двете роли. Това не отговаря на изискванията на закона и духа на Конституцията. Да се изказва мнение е едно, да се участва в проекти е несъвместимо. Това рефлектира върху работата. Прави впечатление напрежение между вас и прокуратурата. Тябва да бъдем внимателни към всички тези прояви и да ги коригираме. Няма как властите да функционират ако самите те не спазват разделението. Можете ли да си представите политик да коментира решението на съда? Бихме искали да виждаме същото от участниците в съдебната власт, още повече от вас като ръководител на ВКС. Опитът за вмешателство на едната система, в случая на съдебната в политическата, пречи на самото законодателство. При един конструктивен диалог ще има по-добри резултати. Гражданите очакват от нас да не съвместяваме роли, а да има добър институционален диалог", каза още Цонев.

В реплика към Цонев шефът на правната комисия Данаил Кирилов се обяви за това, че съдебните решения би трябвало да се коментират така, както всичко може да се коментира в една свободна държава, без разбира се да се влияе на вземането на самото решение. Той припомни, че цели правни системи са изградени на тази база - активно участие на публиката в съдопроизводството и прецедентна система.

В отделно изкаване самият Кирилов също засегна темата за "телефонната любов" между парламента и Панов. Той обясни, че миналата седмица във вторник по обяд все още не е имало гласувана програма на парламента. И всички представители на съдебната власт са били уведомени от кабинета на председателя на парламента по един и същи начин.

В дълго и трудно за разбиране изказване Павел Шопов ("Атака") заяви, че има схема на "едни среди, едни кръгове в България, които на всички ни са ясни кои са". И заяви, че "неолибералните кръгове" вече създават напрежение в Румъния, Полша и Унгария, като според него за протестите в Румъния имало командировани от България, които се събирали зад "Св. Александър Невски".

Според Шопов този "пълзящ процес по смачкването и превземането на съдебната система" у нас засега е овладян "благодарение на решителните действия на главния прокурор".

"Една група, която е полумедийна, полумафиотска... Всички сътрудници са вдигнати на крака. Ще бъде направен опит да бъде вдигната тази престъпна камарила за пореден опит за удар по управляващите", обобщи Шопов.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова Панов за взаимно уважение между институциите.

Той каза, че парламентът кани представителите на различните власти по един и същи начин и включително той самият е бил канен по телефона, когато бе вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ.

"Нито ние, нито вие препдолагам имаме нужда от подобен сблъсък", каза Цветанов.

В края на дебата Панов заяви, че разделението на властите изисква взаимодействие между тях. Според него е нормално понякога да има напрежение.

"Изразяването на критика, на мнение не означава политизация. Възпирането на властите е гаранция да не се стигне до автокрация", каза Панов.

Той също смята, че няма пречка да се изразяват мнения по съдебните актове и според него това е нормално.

"Проблемът по-скоро е каква е медийната среда и дали достатъчно обективно, а не преднамерено се анализират съдебните актове. Ако е обективно това ще помогне, ако е тенденциозно ще попречи", каза още Панов.

Той призна, че все по-трудно мотивира магистратите да участват като експерти в създаването на законите, защото парламентът не зачитал тяхното мнение. По повод случващото се в Полша, Румъния и Унгария Панов заяви, че посткомунистическите държави отново са изправен пред цивилизациоен избор - "дали да подкопаем основите на общия европейски дом или да браним ценностите, върху които той е изграден".

В крайна сметка и двата доклада бяха приети от парламента.