Общ спад на доверието към институциите в началото на политическия сезон. Това регистрира последното национално представително изследване на "Тренд"*, проведено между 4 и 11 септември. Одобрението към правителството пада под 30 на сто, така се нарушава устойчивата тенденция то да се движи около 32-33 на сто. Същевременно растат и негативните оценки. От 58 на сто през август на 61 на сто един месец по-късно. Мнозинството от анкетираните са убедени, че оставките на тримата министри и готвените персонални промени няма да променят работата на кабинета.

Нагнетеното напрежение между президент и изпълнителна власт се отразява на оценката и за Румен Радев, сочат данните. Доверието към него пада от 62 на сто на 59 на сто. Неодобрението расте с 5 пункта - от 23на 28 процента.

Разликата между ГЕРБ и БСП обаче остава без съществени промени - около 3 на сто. Така и през септември на традиционния електорален въпрос "Ако има избори днес, за кого бихте гласували" 22,9 на сто от анкетираните избират ГЕРБ. 19,7 процента биха предпочели БСП. Като трета политическа сила стои ДПС, която измества "Обединените патриоти". 2,2 на сто биха гласували за "Демократична България". "Воля" би взела едва 1,5 на сто.

 

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5 процентни пункта а положителните падат с 3 процентни пункта.

 

Въпреки негативния тренд и на индикатора за необходимост от предсрочни парламентарни избори, половината българи все още смятат, че нов вот не е необходим, а 53 на сто са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат.

Независимо от негативната тенденция относно оценката на основните институции, партийните предпочитания на българите се запазват сходни с предишните месеци. Дистанцията между двете основни партии се запазва на около 3 процента. ДПС и Обединени патриоти остават с разлика в рамките на един процент. В сравнителен план, с предишните месеци, разликите са в рамките на статистическата грешка.

Според 55 на сто от всички запитани, оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета. Петнадесет на сто смятат, че ще има подобрение в кабинета след кадровите смени, а 9 на сто остават скептични.

В очакванията за бъдещето на страната се отчита динамика, въпреки че оптимистите продължават да са повече (47 на сто) от песимистите (43 на сто).

*Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“

Източник на финансиране: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1006 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 4 – 11 септември 2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1 процента