Цецка Цачева и Сотир Цацаров към момента не са разглеждани като възможни кандидатури на ГЕРБ за конституционен съдия. Това коментира в сряда пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  

"Цецка Цачева има качествата да бъде номинирана за конституционен съдия, но тя към настоящия момент не е разглеждана като такава възможна кандидатура", каза зам.- шефът на ГЕРБ.

Според него името на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров не е било обсъждано досега.

"Също към настоящия момент не е разглеждана такава кандидатура, сега го чувам от вас за първи път", заяви Цветанов на журналистически въпрос.

Обсъждането на темата за избора на конституционен съдия трябвало да започне в предстоящите дни.

По думите му в ГЕРБ имали няколко варианта. Но "все пак трябва да вземем и съответното решение на заседание на Парламентарната група", каза той. За ГЕРБ било важно представителят, когото ще предложат, да бъде на първо място доказан професионалист и добър съдия или човек, който действително е работил в съдебната система, и има безупречна репутация. 

Миналата седмица, на 12 септември, депутатите приеха процедурни правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание на мястото на Цанка Цанкова, чийто мандат изтича. Предложенията за кандидати могат да бъдат правени от народни представители в 14-дневен срок от приемането на правилата.

На въпрос дали Цачева ще бъде номинирана за посланик в Черна гора, Цветанов препрати към интервюто на Цачева от вторник по бТВ. Там тя заявила категорично, че нито е обсъждано с нея, нито е канена да става посланик или пък конституционен съдия. 

Само ден след като Цветанов подробно разясни тезата си за поведението на президента Румен Радев, който търсел конфронтация, днес председателят на ПГ на ГЕРБ обяви края на "това, което се генерираше като война между институциите".

"Това, което се генерираше като война между институциите, вече е затворена страница", обяви той.

Днес сутринта стана ясно, че Радев е подписал указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, което му позволява да бъде министър на вътрешните работи.

"Радвам се, че всички сте усмихнати, значи тази сага вече приключи. Радвам се, че разумът надделя", каза още Цветанов.

Той пак не пропусна да подчертае, че нямало закон, който да иска съгласуване с президента, а подзаконов нормативен акт. И отбеляза, че Радев е слушал своите съветници и затова заемал "хард позиция".

"В последната година и половина президентът Румен Радев не е намерил време да дойде в парламента, да направи обръщение към народните представители", добави Цветанов.

И заяви, че утре новите министри ще бъдат гласувани.

Лидерът на "Атака" и председател на "патриотите" в НС Волен Сидеров също се оказа доволен от решението на държавния глава.

"Добре е, че президентът е отговорил с подписване на указа, а не с излишно и вече тенденциозно бавене", отбеляза той.

Сидеров изрази недоволство към позицията на Румяна Бъчварова като съветник на премиера, тъй като нейни близки работели срещу правителството.