Данъчното споразумение между американската верига „Макдоналдс“ и Люксембург не нарушава законите на ЕС за държавната помощ, обяви днес еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Такива са заключенията от тригодишното разследване на Европейската комисия. Според антитръстовите регулатори причината „Макдоналдс“ да не плати част от данъците си са несъответствия в законите на САЩ и Люксембург.

Разследването на ЕК засегна редица многонационални компании, сключили незаконни споразумения с европейски правителства. Сред провинилите се бяха „Епъл“, „Старбъкс“ и „Фиат“. В резултат те трябваше да доплатят данъци в размер на милиарди евро.

А към бившия люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер - в момента председател на Еврокомисията - бяха отправени обвинения, че е покровителствал незаконната дейност.

В случая с „Макдоналдс“ обаче споразумението е било в съответствие с националните данъчни закони и с двустранното споразумение между САЩ и Люксембург за двойното данъчно облагане.

Всъщност, тук става дума за двойно данъчно необлагане, стана ясно от изявлението на Вестагер. Но то не се дължи на специално отношение от страна на властите във Великото херцогство, а на несъответствия в законодателствата на двете държави. Така че държавата-джудже не е нарушила законите на ЕС.

Факт е обаче, че от „Макдоналдс“ не са платили данъци върху печалбите, изтъкна датската комисарка.

Разследването бе фокусирано върху базираното в Люксембург поделение „Юръп франчайзинг“ на „Макдоналдс“. То прибира печалбите от франчайзинга в ЕС, Украйна и Русия. 

През 2009 г. властите в Люксембург постановиха, че компанията не трябва да плаща корпоративен данък, тъй като печалбите ще бъдат обложени в САЩ. Второ постановление гласеше, че американската верига вече не трябва да доказва, че приходите й подлежат на облагане в Америка.

Преди два месеца Люксембург представи законопроект за избягване на двойното данъчно облагане.