Унгарският премиер Виктор Орбан и партията му ФИДЕС засега остават в Европейската народна партия (ЕНП).

Това обяви снощи на пресконференция в Залцбург лидерът на ЕНП Жозеф Дол. Решението бе взето на среща на европейските правителствените лидери от тази партия, в която участва и българският премиер Бойко Борисов. Тя предшества днешната неформална среща на ръководителите на страните от ЕС в австрийския град.

Германската канцлерка Ангела Меркел обаче не е участвала в партийния форум, въпреки че също е в Залцбург.

„Пресата не може да ме накара да изхвърля Орбан - каза Дол на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Себастиан Курц. - В нашата партия имаме демокрация, върховенство на закона, имаме си нашата свобода и имаме правила.“

Той обаче допълни, че от години е поставял въпроса за Орбан и ФИДЕС.

ЕНП ще следва своя устав и ще изчака да види докъде ще стигне процесът по активирането на член 7 срещу Унгария. На 12 септември Европарламентът даде с голямо мнозинство зелена светлина за член 7 и това може да доведе до лишаването на Будапеща отправо на глас в Съвета на ЕС. Причина са обвинения срещу Орбан и правителството му, че нарушават основни европейски ценности.

Самият унгарски премиер за пореден път отхвърли нападките и заяви пред журналисти в Залцбург:

„Ние сме най-успешната партия в ЕНП.“

Думите на Дол са ясен знак, че ръководството на европейските консерватори не иска да изгони Орбан и ФИДЕС, коментира „Политико“. И също така означава, че предвид времето, което би могъл да отнеме процесът по активирането на член 7, партията на унгарския премиер ще бъде в редиците на ЕНП на изборите за Европарламент през май 2019 г.