Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска днес в Туитър ОПЕК да намали цените на петрол, предадоха агенциите. Това стана в навечерието на срещата ОПЕК+ в Алжир.
ОПЕК+ обединява страните от споразумението за ограничаване на добива на петрол, сключено през 2016 година между 14-те страни членки на ОПЕК и още 10 държави, сред които и Русия. Целта е балансиране на пазара, повишаване на цените и намаляване на световните запаси.

"Ние защитаваме страните от Близкия изток, те не биха били дълго време в безопасност без нас и въпреки това продължават да настояват за все по-високи цени на петрола. Монополистът ОПЕК трябва да намали цените сега", написа Тръмп.

Преди това той обвини ОПЕК в манипулиране на цените на петрола. Министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид бин Абдул Азиз ал Фалих отговори на тези упреци, че нито ОПЕК, нито която и да е от страните членки не си поставят за цел установяването на конкретна цена на петрола.

Заседанието на мониторинговия комитет на формата ОПЕК+ ще се състои в Алжир на 23 септември. Комитетът е натоварен с функцията да препоръчва на страните членки по споразумението да приемат решенията, необходими за балансиране на пазара.
По-рано министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери каза при посещението си в Москва, че приветства увеличението на добива на петрол, взето в рамките на ОПЕК+. Преди това той обсъди изпълнението на споразумението с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак и проведе преговори с Халид бин Абдул Азиз ал Фалих, съобщава БТА.