В България съществува огромен вторичен пазар на производство на машини за цигари. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за нелегалното производството и разпространението на цигари на заседание на комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

"Пазарът за машини за производство на цигари е напълно безконтролен. Има огромен вторичен пазар на рециклиране на такива машини, както и огромен пазар на продажбата на машините във и извън страната. Малцина са хората, които свиват цигари любителски. Цигарите се правят от машини Заслужава си да се помисли за създаването на регистрационен или лицензионен режим за производство и търговия за такава техника", заяви Цацаров.

Да се въведе наказателна отговорност за производство на стоки без бандерол

Той предложи в законодателството да се въведе наказателна отговорност за производство на стоки без бандерол, както и за приготовление за производство.

"Предлагаме да се помисли и за диференциране на наказателната отговорност. Ако приемете, че трябва да има наказание и за производство, тя трябва да бъде далеч по-висока. Една степен по-ниска трябва да бъде за разпространение и държане. Законът не предвижда наказуемост за самото производство. Този детайл е толкова смехотворен, толкова и реален. В момента няма наказание за производство на стоки без бандерол и за приготовление за такова. Има за продажба и за държане", обясни Цацаров.

Той изтъкна, че в Унгария, Испания, Полша и Гърция са разбити фабрики за производство на нелегални цигари по информация на нашето МВР.

"На база на данните от ГДБОП можем да кажем, че машините са от български производители, транспортирани към Унгария. Във фабриките работят български работници и специалисти", каза Цацаров.

Той обобщи, че у нас има сериозен промишлен капацитет, пълна мобилност и пълна автономност на работата при производството на нелегални цигари.

"В България има модерни машини, цели поточни линии, които са и мобилни. Могат да бъдат преместени без особени проблеми от един град в друг, или в друга държава. Има и пълна автономност на производството, то е от закрит тип", каза Цацаров.

Разкритията се отнасят до фабрики в Карнобат, Тутракан, Горна Оряховица, Калугерово, Сапарева баня. 

В изявление в кулоарите на парламента Цацаров поиска бързи и адекватни мерки за кадрово осигуряване на Специализирания съд. 

"Тези мерки трябва да се вземат и от прокурорската колегия, която в огромната си степен ги направи. Може би ще бъда упрекнат, че вземам отношение по въпрос, който не е от моята компетентност. Бих се обърнал към съдийската колегия с молба дълго отлаганият въпрос за кадровото укрепване на Специализирания съд най-после да бъде решен адекватно", каза Цацаров.

Той заяви, че новият вътрешен министър Младен Маринов е отличен професионалист.

Къде е Митьо Очите

По повод екстрадицията на Димитър Желязков - Очите Цацаров обясни, че тя е изцяло в ръцете на турските съдебни власти. Всички задължения от българска страна по случая били изпълнени.

"Имаше спекула в публичното пространство, че турците не били получили документите за Димитър Желязков-Очите. Ами като не са ги получили, великите адвокати да отидат и да го освободят от Истанбул, защото седи без основание", каза Цацаров.

По повод казуса "Цветан Василев" Цацаров заяви, че той се бави заради политическо влияние в Сърбия

"При изключително коректните отношения със сръбската прокуратура, мисля, че забавянето на случая "Цветан Василев" е на моменти вън от техните правомощия и възможности. Процедурите в съда продължават все още без решение по същество. Лично аз подобен случай на екстрадиция не съм виждал. Считам, че това е резултат не само на фактори, които са в сръбския наказателен закон".

Това каза Цацаров.