Членовете на местната комисия на Приморския край в Русия гласуваха за касиране на изборите за губернатор и провеждането на нов вот, съобщи ТАСС. Решението бе прието с 12 гласа "за". Така не бе призната победа на човека на президента Владимир Путин - Андрей Тарасенко от партията "Единна Русия". Той водеше с минимална преднина пред кандидата на комунистите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира вчера, че за руския президент Владимир Путин е по-важна легитимността на изборите, а не победата на подкрепяния от него кандидат.

"Самият президент нееднократно го е казвал: за него е по-важен не подкрепяният кандидат, а легитимността, чистотата, прозрачността и честността на изборите. Путин говори за това отдавна и последователно, това е негова принципна позиция, за президента това се явява абсолютен приоритет", каза Песков.

По-рано вчера Централната избирателна комисия на Русия (ЦИК) препоръча на избирателната комисия на далекоизточния Приморски край отмяна на резултатите от местните избори и провеждането на нови избори за губернатор, предадоха Ройтерс и ТАСС. Препоръката се основава на данни за открити възможни нарушения и поредица от фактори, проучени от ЦИК, уточни председателката на комисията Ела Памфилова. Тя добави, че след като бъдат изяснени всички открити факти и обстоятелства, съответните материали ще бъдат предадени на органите на реда. Ако резултатите от гласуването бъдат отменени, новите избори ще се състоят до три месеца, отбеляза Памфилова. Тя напомни, че вече са били отменени резултатите от изборите в 13 избирателни секции във Владивосток. 

Председателката на ЦИК каза също така, че комисията е готова да отмени резултатите от предстоящия на 23 септември втори тур на избори за губернатори в република Хакасия, Владимирска област и Хабаровски край, ако бъдат установени нарушения.

Стотици поддръжници на комунистическата партия излязоха на протест на централния площад на Владивосток. Те заявяват, че на регионалните избори са били допуснати безсрамни нарушения, облагодетелстващи политик, подкрепян от президента Владимир Путин. Кандидатът на партия "Единна Русия" за губернатор на Приморския край Андрей Тарасенко заяви, че подкрепя предложението на ЦИК за отмяна на резултатите от втория тур на вота там, но каза, че няма да участва в нови избори. Тарасенко получи 49,55 на сто от гласовете, а съперникът му Андрей Ишченко от Комунистическата партия на Руската федерация - 48,06 на сто.