Испанският външен министър Хосеп Борел твърди, че президентът на САЩ Доналд Тръмп му предложил Испания да прегради със стена пустинята Сахара, за да спре незаконната миграция от Африка, предаде Си Ен Ен.

Борел е казал това в реч във вторник по време на обяд в Мадрид, докато говорел за очаквано увеличение на броя на младите африканци, които ще търсят работа в Европа през идните две десетилетия. Той не уточнил къде и кога Тръмп му е споделил идеята си, но е описал срещата като "неотдавнашна".

"Трябва да построите стена около Сахара", казал Тръмп според Борел.

Министърът е имитирал гласа на Тръмп на аудиофайл, чут от репортер на американската телевизионна верига.

    Запитан дали има представа за размера на Сахара, според Борел Тръмп отговорил:

    "Не може да е по-голяма от нашата граница с Мексико."

    Борел продължава:

    "Ами, не, доста по-голяма е от мексиканската граница и във всеки случай няма да бъде много полезно това да се прави."

    Говорител на испанското външно министерство е потвърдил за Си Ен Ен думите на Борел, но е отказал друг коментар.

    От Белия дом не са отговорили веднага на молбата на телевизията за коментар.

    Пустинята Сахара се простира на близо 4800 километра и заема северната част от африканския континент. Тя покрива изцяло или частично 12 страни -  включително Мароко, Тунис, Либия, Мали, Мавритания, Египет, Алжир, Чад и Нигер.

    Испания, която е европейска страна, не е сред тях, така че би трябвало да строи евентуалната стена на чужда територия, отбелязва Си Ен Ен.

    Испания има два анклава (Мелийа и Сеута) в Мароко, които са оградени със стена срещу опитите за нелегално преминаване на нейна територия. Това е единствената сухопътна граница между Европейския съюз и Африка.

    Границата между САЩ и Мексико е дълга малко под 3200 километра, посочва Си Ен Ен.

    Телевизията припомня предизборното обещание на Тръмп да построи стена по южната граница на САЩ, която Мексико да плати.  Мекскико отказва да направи това и финансирането на строежа е блокирано в Конгреса заради несъгласието на демократите.

    Си Ен Ен посочва, че миграцията е болен въпрос в Европа и че испанският министър-председател Педро Санчес е бил критикуван през юни, когато даде убежище на 600 африкански нелегални имигранти, които популисткото правителство на Италия отказа да приеме.

    Испания е посрещнала повече от 33 000 нелегални имигранти досега тази година, които представляват 43 на сто от всички пристигнали незаконно в Европа през Средиземно море за периода според Световната организация за миграцията към ООН.

    През юли и август тази година стотици африканци щурмуваха испанската ограда в Мелийа и Сеута и част успяха да я преодолеят. Над 150 души бяха ранени в сблъсъците с граничните власти.