Съединените щати за първи път наложиха санкции на чуждестранна организация за купуване на руско оръжие. Това е китайска военна агенция, придобила руски изтребители и екземпляри от системата за противоракетна отбрана С-400, предадоха световните агенции, като се позоваха на високопоставени представители на американските власти.
САЩ освен това наложиха санкции на 33 руски физически и юридически лица.
Китайският Департамент за подготовка на войските и снабдяването към Централния военен съвет на Китайската народна република и неговият ръководител Ли Шанфу са санкционирани в съответствие със закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции", предаде ТАСС, цитирайки информация на министерството на финансите на САЩ.

Ройтерс отбелязва, че според американския Държавен департамент въпросната агенция под шапката на китайското министерство на отбраната, която отговаря за отбранителните технологии, е извършила "значителни трансакции" с Рособоронекспорт - руския държавен износител на оръжия.
Тя по-конкретно е купила 10 изтребителя Су-35 през декември и системи С-400 през януари - след влизането в сила на американския закон през лятото на миналата година, посочва ТАСС.

Китай призова САЩ "незабавно" да отмени наложените на китайската армия санкции заради покупката на руски оръжия, предаде ДПА.
Китайското външно министерство заяви, че санкциите "сериозно вредят" на отношенията между САЩ и Китай и техните армии.

"Настойчиво приканваме САЩ веднага да поправят грешката си и да отменят така наречените санкции. В противен случай те ще си понесат последствията", каза говорителят на външното министерство Гън Шуан.

Гън посочи, че Китай и Русия са стратегически партньори и ще продължат да задълбочават сътрудничеството си, отбелязва ДПА. 

Съединените щати освен това наложиха санкции на 33 руски физически и юридически лица, свързани с отбранителнопромишления комплекс на Русия или с нейното разузнаване, предаде Франс прес.
Под заплаха от санкции са забранени всякакви оръжейни трансакции с тях.

Така в черния списък в съответствие със закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" вече попадат 72 руски физически и юридически лица, включително основните руски оръжейни компании.
Нормативният акт е насочен срещу Русия, Иран и Северна Корея, припомня БТА.
Франс прес отбелязва, че САЩ целят да накажат Русия заради нейни "злонамерени действия", включително намесата й в Украйна и американски избори.