В последните дни на кабинета "Орешарски" са стартирани няколко много големи обществени поръчки, които веднага са привлекли вниманието на здравния министър Мирослав Ненков и екипа му. Това стана ясно от днешната пресконференция в Министерството на здравеопазването.

Първата обществена поръчка е на стойност 12 млн. лв. с ДДС - за електронното здравеопазване. Министърът обясни, че не може да се коментира дали е от бързане, но според него техническата спецификация на проекта не е добра.  

Тази поръчка е спряна. Работи се по този проект, но не е ясно кога ще стартира, каза още Ненков. Тези пари трябва да отидат при някой, който си разбира от работата си. Ние ще започнем този проект, така както ние считаме, че е правилно, заяви служебният министър.

Друга поръчка на стойност 5 млн. лв. е за започнат ремонт на центрове за спешна медицинска помощ в страната. Според служебния министър спешните центрове ползват сградите на общинските болници и добави, че МЗ няма право да извършва ремонти в чужда собственост. Спрени са и тези 5 млн. лв., по думите на министъра нито един лев няма да бъде загубен.

Прекратена е и поръчката за санитарни автомобили на стойност 4 млн. лева. Според министър Ненков по всички поръчки са постъпили много жалби от участниците в търговете, поръчките ще бъдат подготвени и ще се мисли как да бъдат пренасочени парите. 

Служебният здравен министър коментира и наболелите проблеми на спешната помощ у нас. Ненков заяви, че починалите на улицата хора няма да се поемат от Спешна помощ - София, а от Александровска болница.  Той посочи още, че са извършени някои промени в Бърза помощ. Тя започва да работи с всички болници с обмен на информация, за да се знае къде колко свободни легла има.

Отпада и районирането в столичните болници по повод на проблемите със спешната помощ, това ще важи и за инвазивните кардиологии. Спешните пациенти ще бъдат транспортирани във всички болници, а не само в няколко определени. 

Здравният министър коментира и предложението за седемчасов работен ден за спешните медици. Той определи мнението си по въпроса като "двупосочно". 

 "Ако лекарите от Спешна помощ минат на седемчасов работен ден, то те не могат да работят повече от още 1 час допълнително на ден, поясни той. По отношение на спешната помощ, това което мога да направя за тези два месеца, е да подобря условията, в които работят", посочи още служебният министър.

"Пари трябват и то много за реформа в здравеопазването. Но управлението на парите също е важно.", каза още Мирослав Ненков.