Виетнамският президент Чан Дай Куанг почина днес на 61-годишна възраст във военна болница в Ханой, съобщиха виетнамски държавни медии, цитирани от световните агенции. 

"Президентът се бореше с тежко заболяване, но въпреки всички усилия на отечествените и чуждестранни медици не можа да оздравее", се казва в съобщение на централното управление за здравеопазване, което отговаря за грижите за здравето на партийните и държавните ръководители на Виетнам. 

Президентът починал в 10.05 ч местно време, съобщи виетнамското правителство, без да уточнява от какво точно е бил болен той.

За Чан отдавна се носеха слухове, че е болен, но поради потайния характер на виетнамската политика здравословното състояние на един от най-влиятелните виетнамски политици беше пазено в дълбока тайна, отбелязва ДПА.

Негово необяснимо едномесечно отсъствие през август 2017 г. подхрани още повече спекулациите, че той се е подложил на лечение в чужбина заради неуточнена болест.

През последните години той беше на чести неофициални посещения в Япония, където се предполага, че е преминавал лечение.

За последно той беше видян публично в сряда при приемането на китайска делегация и се очакваше другата седмица да участва в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Роден през 1956 г., през 70-те и 80-те години Чан се издига в йерархията на виетнамското министерство на обществената сигурност - структура от сферата на сигурността, повлияна силно като организация от модела на съветското КГБ. 

През 2011 г. е назначен за министър на обществената сигурност, с което на практика става и шеф на службите за сигурност във Виетнам.

След конгреса на Виетнамската комунистическа партия през 2016 г. той става президент и държавен глава - което е в общи линии церемониален пост - а начело на изпълнителната власт е генералният секретар на ВКП Нгуен Фу Чонг.

По време на мандата си Чан прие президентите на САЩ Барак Обама и Доналд Тръмп.

Според правилата на управлението във Виетнам Чан ще бъде заменен от вицепрезидента Данг Тхи Нгок, докато Националното събрание избере нов президент на сесията си през октомври.

(БТА)