Въпреки поскъпването на природния газ и водата от 1 октомври повишението на цените този път ще подмине електроенергията.

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ, заяви по БНР днес председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

Той се позова на доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), публикуван за обществено обсъждане.

Задържането на цените на тока става възможно, тъй като регулаторът е намерил резерви в системата, посочи Стаменов.

"Във фонд "Сигурност на електроенергийната система" има натрупан буфер, който ще покрие поскъпването на цената на природния газ, която се отразява и на цените, по които работят топлофикациите, покрива и компонентата, която отива за разход за електроенергия, така че електроенергията няма да поскъпне, което е добре и за нас, но ние губим конкурентоспособност в резултат на поредното поскъпване на природния газ."

Според разчетите на регулатора от следващия месец освен газа се очаква да поскъпне и топлоенергията. Вчера стана ясно, че средното увеличение за страната ще е с около 8 на сто. От юли имаше и още едно поскъпване - със 7 процента, което потребителите на парно ще започнат да плащат реално след началото на отоплителния сезон през другия месец.