Филантропът Кори Грифин (27 г.) е загинал в събота след фатално гмуркане в Нантъкет, щата Масачузетс. Грифин беше съосновател на благотворителната инициатива #ALSIceBucketChallenge, в която десетки хиляди хора по света се заливат с кофи студена вода, за да привлекат вниманието към болестта амиотрофична латерална склероза (ALS). 

Според официалните доклади Грифин загинал, след като скочил от двуетажна сграда - популярна платформа за гмуркане сред местните - в пристанището на Нантъкет. Появил се веднъж над водата, после изчезнал. Когато спасителите го извадили от водата, бил откаран в болница и по-късно го обявили за починал.

Майкъл Грийли, приятел на Грифин и говорител на семейството, обяви пред Блумбърг, че младият филантроп си счупил два вратни прешлена при гмуркането. Това вероятно го е парализирало и не му е позволило да изплува.

Преди смъртта си Грифин е присъствал на благотворително събрание на Нантекъде Айлънд, където е помогнал за събирането на $ 100 000 за борбата с ALS в чест на приятеля си Пийт Фрейтс, който е бил в центъра на благотворителния проект за набиране на средства и повишаване на осведомеността за болестта, съобщи "Бостън Глоуб".

Грифин е сред групата приятели на Фрейтс, които са целели да съберат пари за борба с болестта, за да помогнат на своя приятел. Десетки атлети, музиканти, политици и други известни личности се включиха в предизвикателството, при което трябва да се залееш с кофа ледена вода в рамките на 24 часа след като си предизвикан, или да дариш $ 100.

След като бе подкрепена от създателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, боса на "Майкрософт" Бил Гейтс, бившия американски президент Джордж Буш и десетки други звезди, кампанията се превърна в малък интернет феномен. Според "Индепендънт" досега са събрани над $ 22,9 млн. Включи се и нашият топ-тенисист Григор Димитров.

Пийт Фрейтс написа в събота във фейсбук:

"Отборът "FrateTrain" загуби добър приятел днес, Кори Грифин. Да помагаш не беше нищо ново за Гриф. Той проведе своето първо събитие в моя помощ през 2012 г., само няколко месеца след поставяне на диагнозата. Скъса си задника през последните няколко седмици за ALS. Писахме си ежедневието, планирахме и обмисляхме още начини за набиране на средства и планиране на събития."