Митническите власти запечатаха заводите на Миню Стайков., защото в данъчни складове в района на Карнобат са открити много нарушения. Това предизвика недоволството на работници от заводите на арестувания бос, събощава Нова тв.

Тази сутрин са запечатани три данъчни склада – спиртоварната, фабриката за вина и бутилиращото производство във Венец. Според ръководството на „Винпром Карнобат” не им била представена писмена заповед за акцията. Твърдят, че тя напрактика оставяла близо 3 хиляди души без работа

„По устно разпореждане  се казва, че се затваря завода”, казва Жанета Димитрова, която е служител там.

На територията на компанията митничари и жандармеристи има още от 6 септември, когато при спецакция беше арестуван собственикът Миню Стайков, който все още е в ареста в София. Там са още шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на кмета на града Иван Димитров.

„Ние от 20 дни сме в постоянни проверки от митиницата и на практика ние не можем да работим. Всеки ден се почва с едно и също - не могат да влизат камиони. Жандармерията ни каза - не могат да излизат. След 2 часа нещата се пооправят. Ние почваме  да работим, но сега нашите хора  не могат да работят, защото ето ги директорите, всичките... Те не могат да работят, защото митничарите постоянно ги викат”, разказа търговският директор Емил Пилев, пред Нова.

Митничарите не пожелаха да кажат каква е причината за затварянето на заводите.

Работниците във Винпрома обаче недоволстват от липсата на информация за  бъдещето си.

„Остават семейстата ни без заплати, децата ни без пари, ученици има, много хора  са със кредити и заеми”, казва Стоянка Георгиева.

„Значи ние сме готови  просто на стачни действия, затваряне на пътища, абсолютно всичко”, заканва се Жанета Димова.

Работниците са разположили земеделска техника край основните пътища в района. С помощта на лозарска техника те направиха опит да блокират пътя за село Венец, но жандармерия не им позволи. Някои опитват да препречат жп релсите.

„Цяла година се блъскаме да приберем това грозде и накрая какво става – не може да приберем гроздето, не може да си вземем парите”, каза Данаил Абаджиев, тракторист:

От Агенция „Митници" съобщават, че е била извършена проверка на данъчни складове в района на Карнобат за производство на алкохолни напитки. Констатирани са множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове. С цел запазване на доказателства е разпоредено запечатване на складовете за първоначален срок от 48 часа.  Мярката може да бъде продължена с определение от компетентния съд, съобщиха от агенцията.