Волейболните национали разбиха Иран с 3:0 (25:19, 28:26, 26:24) в първи мач от втората фаза на Световното в Италия и България. В столичната зала "Арена Армеец" тимът ни си върна на персийците за поражението във Варна с 1:3 преди дни.

В събота, отново от 20:40 в "Арена Армеец", "лъвовете" излизат срещу САЩ в решителен сблъсък за финалната шесторка на Апенините. По-рано днес янките, които са без загуба на Мондиала, биха Канада с 3:1.

Жалко, че за най-добрия мач на България от началото на първенството залата бе полупразна, а това беше дебютният сблъсък в столицата за селекцията ни на Световното.

Пламен Константинов заложи на следния състав: Тодор Скримов, Николай Николов, Светослав Гоцев, Георги Сеганов, Николай Учиков, Георги Братоев, Теодор Салпаров - либеро. Изненада бе включването сред титулярите на центъра Николай Николов, но този ход се отплати.

Първият гейм започна прекрасно за домакините. Те поведоха с 5:0 и 7:1. До края не изпуснаха аванса си и с шест точки затвориха частта за 1:0.

Във втората иранците се събудиха и дръпнаха с 5:1. Постепенно българите отново почнаха да влизат в ритъм. Първото равенство дойде при 15:15, след което геймът вървеше точка за точка. Това, което не се отдаваше в първата фаза, се случи днес - "лъвовете" бяха много стабилни в решителните моменти.

Така България спечели и вторият гейм. Третият бе най-равностоен в мача - още от първите точки. В края Тодор Скримов направи серия от сервис - както и в началото, така нашите получиха четири мачбола. Тук се стигна до съспенс - персийците изравниха, 24:24.

Все пак Скримов и компания съхраниха нервите си и доведоха нещата до успешен край с чист успех - 3:0.

Днес вървеше сервисът, силно игра разпределителят Георги Сеганов, работеше блокадата, а Валентин Братоев имаше решителни изяви в атака. Скримов е най-резултатен с 18 точки (7 от сервис), а Братоев добави 17 (1).