Тегне ли проклятие върху клана Кенеди? Какво точно се е случило на 18 юли 1969 г., когато млада жена умира при мистериозни обстоятелства?

На тази тема посвещава публикацията си в “Шпигел” Щефан Вагнер.

Масачузетс, 18 юли 1969 г. В 23,15 ч Едуард (Тед) Кенеди напуска парти на малкия остров Чапакидик. Сенаторът изчезва с автомобил през нощта с младата Мери Джо Копечне с опит в предизборни щабове. Малко по-късно лимузината пада във водата от еднолентов дървен мост.

Кенеди успява да се освободи. Въпреки усилията му, не може да извади жената от автомобила, сам доплува до сушата. Тя се удавя. Кенеди се връща пеш до партито. Двама от доверените му лица поемат с него с кола по посока на хотела, където е отседнал. Ляга си и едва след 10 часа съобщава за катастрофата. Обяснява закъснението с пълно изтощение и шок от случилото се.

Това е версията на Едуард Кенеди

Само след няколко дни мнозина не могат да си обяснят противоречивите твърдения на Кенеди за скандала около катастрофата. Бил ли е пиян? Можел ли е да спаси Копечне? Защо не е потърсил помощ? И какво са правили жененият сенатор и красивата сътрудничка сами нощем в автомобил? Защо е изчакал цели 10 часа преди да съобщи за катастрофата? Била ли е Мери Джо Копечне бременна и е трябвало да бъде ликвидирана? Имало ли е трето лице в колата?

Мери Джо Копечне.

Светлина не хвърля и холивудският филм “Чапакидик”, появил се на екран в САЩ през април т. г. Сега се разпространява и в Германия на DVD под заглавие “Алибито – игра на властта”.

Тед Кенеди беше последната надежда на семейството за издигане до върховете на политиката, след като най-големият му брат загина във война, а двамата му други братя бяха убити при атентати. През 1963 г. първо президентът на САЩ Джон Кенеди, след това през 1968 г. Робърт (Боби) Кенеди, бивш правосъден министър и амбициозен политик сред демократите. Десетилетия наред и Тед Кенеди получаваше заплахи за убийство.

Мери Джо Копечне загива на 28 години. В партито във вилата на остров Чапакидик са участвали шест млади жени и шестима мъже от политическата сцена на демократите. Един вид ученическа среща на бивши сътрудници на Робърт Кенеди. Копечне е била негова скретарка и талантлива участничка в предизборни кампании.

Едуард Кенеди, 37-годишен, женен и баща на три деца, през лятото на 1969 г. е сенатор от щата Масачузетс и с амбиция през 1972 г. да е кандидат на демократите за президент на САЩ. Точно той е наел вилата за партито, а за нощувки на гостите е бил запазен хотел на съседния остров Мартас Винярд.

Според твърденията на Едуард Кенеди, след като с Копечне напуска празненството, неволно прави завой и колата се насочва към плажа, в обратната посока към хотела. Полицай вижда автомобила едва към 0,45 ч., а не в 23,20 ч, както твърди Кенеди. Какво се е случило през това време?

Поредица от неясноти и противоречия

Според Кенеди след неуспешни опити да спаси жената, той се върнал пеш във вилата, където се е провеждало партито. Остава загадка защо не е потърсил помощ от хора, чиято къща се намира само на 150 м. от моста и е била осветена?

В наетата от него вила за тържеството не е казал нищо на присъстващите. Помолил е само братовчед си и стар приятел от ученическите години да го придружат до мястото на катастрофата. И техните опити да спасят жената се оказали напразни. Помолил е да го откарат до брега, след което е плувал 150 метра, за да стигне до съседния остров. След полунощ няма ферибот. Пристигнал е в хотела и си е легнал в 2,30 ч.

Боб Кенеди със свои сътруднички, сред които и Мери - крайната вляво.

В 7,30 ч случайно вижда приятел, но не споменава за катастрофата.

Следват телефонни разговори със съветници, адвокати и  с родителите на Копечне.

Едва след като Кенеди узнава, че към 9 ч водолаз е извадил трупа на Копечне от потъналата кола, се отправя към полицейския участък. Там в 10 ч. заявява, че е бил зад волана.

Местният полицейски шеф разрешава на Кенеди и на другите гости на празненството да напуснат острова, без да бъдат разпитани. По молба на Кенеди той оповестява случая пред медии едва три часа по-късно.

Още същия ден трупът на Копечне е предаден на семейството й в Пенсилвания и то без да е установена причината за смъртта. Чак месеци по-късно прокуратурата разпорежда извършване на ексхумация и аутопсия. Родителите отказват.

Разпитан е водолазът Джон Фейрар, извадил трупа на жената от потъналия автомобил. Според него от разположението на трупа можело да се заключи, че Копечне не се е удавила, а в продължение на часове е била жива в образуван голям въздушен балон, след което се е задушила. Пред следовател водолазът е заявил:

“25 минути след телефонно обаждане можех да я извадя, но никой не подаде сигнал.”

През юли 1969 г. вниманието на обществеността е насочено към събитието на века. Мисията на “Аполо” и кацането на Луната на 20 юли. Но когато излязоха първите детайли, медиите се вторачиха върху пикантната история около Кенеди – влиятелен женен политик в автомобил с атрактивна блондинка, трагична катастрофа, смърт.

Тед Кенеди след катастрофата.

Натискът върху Кенеди нараства, задкулисно кланът прави опити да повлияе на медии и правораздавателни органи. Седмица след катастрофата пред съд Кенеди се признава за виновен, че не е останал на местопроизшествието. Съдия присъжда два месеца арест, но същевременно разпорежда наказанието да не се изпълнява – въз основа на възрастта, на характера и на безупречния до този момент имидж. Според съдията в бъдеще Кенеди ще получи далеч по-голямо наказание, отколкото е в състояние съдът да му наложи. Прокуратурата не повдига обвинение за убийство по непредпазливост.

Още същата вечер Кенеди застава пред тв камери и пред милионна публика заявява, че не е управлявал автомобила под влияние на алкохол. Абсолютно неверни били и слуховете за неморално поведение между него и Копечне.

Видният политик обмисля как да продължи кариерата си, съчетавайки откритост и събуждане на състрадание. След катастрофата го връхлетели редица емоции – скръб, страх, съмнения, изтощение, паника, объркване и шок. През главата му минавала и мисъл дали над клана Кенеди не виси ужасно проклятие. Накрая поиска вот на доверие от гражданите на Масачузетс.

Сметката му излезе вярна. Обществеността застана зад него. Сенаторът не беше принуден да се оттегли. Дори година и половина по-късно той беше преизбран с 62 на сто от гласувалите. Все пак Тед Кенеди остана встрани от голямата сцена, не му се удаде да се кандидатира за президент.

Лятната нощ в Чапакидик отпреди 49 години беше драматичен обрат в живота му. Една нощ, която промени всичко. Тя даде храна за приключенски теории, стотици книги, публикации и тв документалистика.

През 2009 г. Едуард Кенеди отнесе истината в гроба. В биографията му “Верен компас”, публикувана след смъртта му същата година, той пише, че събитията от онази нощ го преследват всеки ден от живота му:

“Изкуплението е безкраен процес и това е добре.”