Заместник главният прокурор на САЩ Род Розенстайн, който отговаря за разследването за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в страната през 2016 г., предложил миналата година президентът Доналд Тръмп да бъде записван тайно и членове на кабинета да бъдат убедени да се позоват на конституционна поправка, за да бъде отстранен държавният глава, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Розенстайн направил тези предложения през пролетта на 2017 г., след като Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми. Те така и не се реализирали, твърди "Ню Йорк таймс", като се позовава на хора, уведомени за тези развития лично или от паметни бележки, написани от служители на ФБР, включително Андрю Маккейб, който оглави временно агенцията след уволнението на Коми.

Друг американски ежедневник, "Вашингтон пост", също съобщава за предложенията на Розенстайн, цитирайки бележките на Маккейб, който в началото на тази година бе принуден да се оттегли като и. д. директор на ФБР. 

В изявление заместник главният прокурор на САЩ опроверга публикацията на "Ню Йорк таймс" като "неточна и фактически невярна". Розенстайн обвини анонимните източници на вестника, че преследват користни цели.

Първоначално президентът на САЩ не реагира на тези медийни публикации. Тръмп отказа да отговори на репортерски въпроси по случая.

По-късно президентът на САЩ обаче намекна за конфликтите си с представители на Министерството на правосъдието в реч на многолюден предизборен митинг в щата Мисури на републикански кандидат за Сената.

"Просто погледнете какво бива извадено на показ в нашето министерство на правосъдието. Имаме страхотни хора в министерството на правосъдието...  Но и някои наистина лоши. Видяхте какво се случи във ФБР. Всички те си отидоха. Все още обаче има останала воня и ще се отървем и от нея", каза Тръмп.

Според "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" Розенстайн е инициирал дискусии за 25-ата поправка в конституцията на САЩ, която се отнася за въпроса за наследяването на президентите, включително при неспособност да изпълняват техните задължения, и очертава в общи линии как кабинетът може да реши дали даден държавен глава вече не е способен да се справя със своите функции.

"Ню Йорк таймс" пише още, че американският заместник главен прокурор казал на служители на министерството на правосъдието и на ФБР, че тайните записи на Тръмп може да бъдат използвани, за да бъде изложен на показ хаосът в администрацията.

Розенстайн често е взиман на мушка от привържениците на президента на САЩ за това, че през май миналата година назначи специалния прокурор Робърт Мълър да води разследването за предполагаемата руска намеса в американските избори и евентуалната координация между Москва и предизборния щаб на Тръмп, отбелязва Ройтерс.