Да обобщим:

1. Брексит се случва, защото преди няколко години проваленият водач на торите Дейвид Камерън си внуши, че да обещае референдум срещу миграцията е някакъв суперхитър предизборен трик, с който хем ще разгроми лейбъристите, хем ще запуши устите на крайнодесните маниаци. За целта той превърна българите и румънците в плашила и накара нацията да вярва, че ние идваме на орляци да изплюскаме всичко по пътя си. А не, примерно, да им изчистим къщите и да им приберем реколтата.

2. Референдумът успя, защото кампанията за напускане на Европейския съюз си послужи с чудовищни лъжи и доказано престъпна измама. Някакво количество англичани изпитваха остра нужда да изразят огромната си, дълго таена ксенофобия, а друго количество го домързя да гугълне ЕС и да се дотътри до урните.

3. В деня на резултата Камерън подаде оставка. Последният му акт като министър-председател е бил да предложи на кабинета да оповестят моментални пълни гаранции за запазване на правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания. Предложението е паднало заради единствен глас против. Този на Тереза Мей (Тогава Мей бе министър на вътрешните работи, обсебена от една единствена цел - премахването на мигранти от Острова с всички средства.)

4. Година и половина по-късно, Тереза Мей е напълно опозорена, а преговорите с ЕС ще останат в историята като най-нелепата, предотвратима и изцяло дължаща се на доктринерна некадърност външнополитическа катастрофа в ново време. И именно в този ден, докато хокаше безпомощно Туск и Барние, Тереза Мей отстъпи от единственият си видим принцип и, между другото, даде тези гаранции на 3.8 милиона изтормозени, невинни хора, плащащи повече данъци и работещи повече от голяма част от местните гласоподаватели, които от тъпота и амбиция им отказа през 2016. Сдаде ги. Цялото й упорство беше за този, дето духа.

Добрата новина? 

Ако европейците, посветили години да се интегрират и да градят животите си във Великобритания, все още искат да останат въпреки начина, по който бяха третирани, вероятно ще могат, без организиран саботаж от страна на властите... В обозримо бъдеще.

Лошата новина?

#Brexit, ако стигне до март 2019 без да бъде отменен Член 50, ще се случи без споразумение с ЕС. Защото не може и вълкът да е сит, и Ирландия - цяла. 
Великобритания ще си е вкарала най-циркаджийския автогол на света. 

Един референдум, който целеше да изхвърли имигрантите, ще доведе до оставане на омразните източноевропейци, нови потоци имигранти от не-европейски държави, зрелищна икономическа катастрофа, недостиг на храни и лекарства от първа необходимост, системен хаос и необратимо унижение пред целия свят.

Наздраве.

----

Позицията на Мария Спирова - журналист, граждански активист, редактор в юридическо издателство в Лондон е изразена във фейсбук. Публикуваме я с нейно съгласие. Коментарът е написан след срещата в Залцбург, когато ЕС ефективно отхвърли плана на Мей за споразумение, защото не предлага реалистично решение за северноирландската граница и митническия режим.