„Вие казвате „малко късно“. Аз бих казала „много, много късно. Смятам, че трябваше да действаме още през 2010 г.“.

Така холандската „зелена“ евродепутатка Юдит Сархентини отговори на въпроса дали гласуването на Европарламента за активирането на член 7 срещу Унгария не е малко късно. Това стана по време на първия Европейски фестивал на демокрацията „Юбел“, който се състоя в Брюксел. Той е организиран от групата Млади европейски федералисти (МЕФ), базирана в холандския град Маастрихт.

Юдит Сархентини е автор на доклада за ситуацията Унгария, който евродепутатите одобриха на 12 септември. Гласуването може да доведе до лишаването на Будапеща от правото на глас в Съвета на ЕС.

Сред дошлите да слушат критиките срещу Унгария имаше десетки младежи от тази страна.

На събитието бяха дошли десетки унгарски младежи. Много от тях ръкопляскаха на Сархентини и одобриха действията на евродепутатите.

„Но като положително настроен човек смятам, че направихме нещо“, каза холандката.

Тя обаче не смята, че правителството на Виктор Орбан ще промени поведението си заради вота на Европарламента. И по тази причина призова присъстващите младежи от всички страни в Европа да засипват с писма своите премиери, за да се случи това. 

„Виктор Орбан сега показва, че е победил Брюксел и че вотът срещу него е срещу правата на унгарските граждани“, изтъкна евродепутатката.

Колкото до процедурата за задействането на член 7, тя каза, че „това е нещо, което трябва да измислим“. Сархентини имаше предвид, че това досега не са е случвало и „ние просто не знаем“ какво представлява.

И припомни, че всичко е започнало от холандеца Франс Тимерманс – първия зам.-председател на Еврокомисията. Именно заради него е даден старт на процедурата срещу Полша, която всъщност е първата страна от ЕС, заплашена да бъде лишена от глас.

„Не мисля, че унгарските граждани ще пострадат, ако Орбан загуби правото си на глас. Можете да се усъмните и дали те ще пострадат, ако започнем да замразяваме субсидиите. Защото много от тези субсидии отиват право в джобовете на Орбан и неговия антураж“, продължи Юдит Сархентини.

Тя на няколко пъти изтъкна, че макар Полша да е първата страна, заплашена от активирането на член 7, сега тя се вдъхновява от Унгария, тъй като вижда, че поне засега правителството на Орбан действа безнаказано.

„Наистина е късно. Преди години никой не вземаше на сериозно нещата, но сега виждаме влошаване на ситуацията“, коментира пред Клуб Z унгарецът Балинт Девай, който бе и един от организаторите на фестивала.

Той обаче допълни, че посланието на Европа се приема отрицателно от повечето му сънародници. Причината е проста – огромна част от медиите са в ръцете на приближени на Орбан. В резултат на което журналистите не са в състояние да напишат истината.

Според Девай в Унгария действа тактиката, известна като „джеримандъринг“ (gerrymandering), благодарение на която партията ФИДЕС на Орбан неизмменно печели с голяма преднина. Става дума за манипулиране на границите на избирателните райони с цел определена политическа сила да получи предимство. Това става чрез „раздробяване“ (cracking), когато територия със силно ядро поддръжници на опозицията се разделя на много избирателни райони, и „уедряване“ (packing), когато избирателите на опозицията са концентрирани в един район, за да се ограничи влиянието им другаде.