Издателят и главният редактор на гръцки вестник бяха задържани заради статия с твърдения за злоупотреби с европейски средства за подобряване на условията в така наречените "горещи точки" за регистрация и обработване на случаите на мигрантите в Гърция, предаде Асошиейтед прес.

Журналистите бяха арестувани след жалба на министъра на отбраната Панос Каменос, чието министерство се занимава с финансирането от ЕС. В статията, която беше публикувана в петък, се твърдеше, че някои от получателите на европейските средства са бизнесмени, свързани с Каменос.

Панайотис Лампсиас, главният редактор на ежедневника "Филелефтерос" ("Либерал"), заяви за Асошиейтед прес, че са държани в полицейското управление на район Екзархия, където щели да прекарат нощта и вероятно през днешния ден ще се явят пред прокурор.

Опозиционни партии осъдиха задържането. Консервативната "Нова демокрация" обвини министъра на отбраната в "разбойническо поведение" и заяви, че истинският въпрос е този за злоупотребата със средства. 

БТА