Личният адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп Руди Джулиани (бившият кмет на Ню Йорк) заяви, че американските санкции срещу Иран водят до икономически вреди, можещи да доведат до "успешна революция".

Това изявление се различава от изказванията на правителството във Вашингтон, че смяната на управлението в Техеран не е американска политика, предаде Ройтерс.

"Не знам кога ще ги свалим", каза Джулиани, който говореше в лично качество, макар и да е приближен на Тръмп. Той направи изказването си на събитие на Организацията на иранско-американските общности, която е против управлението в Техеран. - "Може да е след няколко дни, месеца, няколко години. Но ще се случи", каза Джулиани пред аудитория в хотел на "Таймс скуеър".

Изявлението на Джулиани се различава от политиката на правителството на Тръмп да не се търси смяна на управлението, макар и правителството във Вашингтон да налага санкции, които отслабват иранската икономика, отбелязва Ройтерс.

През май Тръмп скъса глобалното споразумение за иранската ядрена програма, а правителството му връща санкциите срещу Ислямската република, включително мерки срещу петролния й сектор, влизащи в сила от 4 ноември.

През август съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън каза пред Ройтерс, че "смяната на режима" в Иран не е американската политика. Той добави, че правителството във Вашингтон иска сериозна промяна в поведението на режима.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей обвини подкрепяните от САЩ арабски държави от Залива за извършването на атаката срещу военния парад вчера, но не назова държавите от региона, за които предполага, че са отговорни за това.

"На народа на Иран очевидно вече му е омръзнало", заяви Джулиани. - "Санкциите работят, а валутата се обезценява, това са онези условия, които водят до успешна революция" добави той.

Джулиани е допускал преди, че връщането на санкциите има за цел смяна на режима. На конференция през юни, на която той държа реч пред намиращата се в Париж организация Национален съвет на иранската съпротива, той заяви, че политиката на Тръмп ще задуши управлението на аятоласите в Иран.

Държавният департамент посочи, че Джулиани не говори от името на правителството за Иран.