Доскорошният заместник-председател във Върховния касационен съд и ръководител на гражданската колегия Красимир Влахов ще е кандидатът на управляващите за конституционен съдия.

Това съобщи в предаването "Неделя 150" на БНР зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Дневник".

Номинацията вече е обсъдена с лидерите на партиите от групата на "Обединените патриоти" - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов и по думите на Цветанов те одобряват номинацията. Предстои във вторник групите на ГЕРБ и патриотите да изслушат Влахов и официално да го номинират.

Една от обсъжданите кандидатури в левицата пък е на дългогодишния депутат, конституционалист и член на Великото народно събрание Янаки Стоилов, потвърди в студиото на БНР депутатът Георги Свиленски от левицата. Засега социалистите нямали официална номинация, но Стоилов бил сред обсъжданите и много силни кандидатури.

"Посланието е ясно - най-добрият конституционалист, най-добрият експерт, най-добрият специалист, който може да има в държавата, човекът, написал Конституцията, човекът, отстоявал и писал над 25-26 години закони - това, което ние можем да направим, е този човек да го предложим на българското Народно събрание за член на Конституционния съд, тъй като не вярвам да има по-добра и по-сполучлива кандидатура от Янаки Стоилов", каза Свиленски.

Според приетите от парламента правила кандидатурите за конституционни съдии трябва да бъдат внесени до 26 септември.

В края на февруари съдийската колегия гласува от втория път смяната на Влахов, припомня "Дневник". До оставката на Влахов, която беше поискана от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов още в края на 2017 година, се стигна, след като в началото на февруари съдийската колегия бламира Панов и не уважи предложението му за освобождаване на Влахов и назначаването на нов заместник - Светла Димитрова.

Самият Влахов първоначално отказа да напусне поста и поиска да се свика общо събрание на гражданските съдии, които да дадат оценка на неговата работа. Това се случи и Влахов получи положително отношение за работата си като председател. Мнозинството от магистратите тогава подкрепиха номинацията на Светла Димитрова. Пред съдиите Влахов беше заявил, че ако той стане пречка за назначаването на новия председател на колегията, ще подаде оставка.

Впоследствие часове след като получи подкрепа, Влахов подаде оставка и обяви, че не желае да е част от екипа на човек, "който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт".