Еврокомисията реши да даде Полша на Съда на ЕС (СЕС), обяви говорителката на ЕК Мина Андреева.

Причината е, че законодателството на страната е несъвместимо с това на Съюза. Става дума за спорните съдебни реформи, които според ЕК лишават съдебната система от независимост и я поставят под контрола на управляващата партия "Право и справдливост" (ПиС).

„Европейската комисия реши да даде Полша на Съда на ЕС заради нарушенията на принципа на съдебната независимост, създадени от новия полски закон за Върховния съд, и да поиска от СЕС да нареди временни мерки, докато не излезе с решение по случая“, каза говорителката.

ЕК е поискала от Съда да отмени ранното пенсиониране на върховните съдии в Полша, предвидено от новия закон, както и назначаването на тяхно място на нови магистрати. А на нарочените за пенсиониране трябва да се даде възможността да упражняват дейността си необезпокоявани.

Мина Андреева припомни, че Комисията е изпратила официално уведомително писмо до полските власти на 2 юли, последвано от мотивирано становище на 14 август. Отговорите на Варшава по двата документа не са разсеяха опасенията на ЕК от правно естество.

Решението за предаването на Полша на СЕС е взето днес от първия зам.председател на ЕК Франс Тимерманс. Той е човекът, наблюдаващ спазването на върховенството на закона в страните членки на Евросъюза.

Франс Тимерманс. Снимка АП/БТА

Предвид спешността на ситуацията Комисията е поискала СЕС да се произнесе колкото се може по-скоро, увери Мина Андреева, но отказа да уточни срока, в който ще стане това.

Още миналата седмица първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви, че тази стъпка може да бъде предприета.

Също тогава Полша бе лишена от правото на глас в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС).

Веднага плъзнаха предположения, че Тимерманс ще предложи на Колегиума на комисарите на 19 септември те да се съгласят Полша да бъде дадена на СЕС.

Мина Андреева потвърди, че полският случай е бил обсъждан в този ден. И по време на заседанието председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е дал ясно да се разбере, че Колегиумът твърдо застава зад Франс Тимерманс, ако той реши да предприеме следваща стъпка във връзка с нарушаването на върховенството на закона от страна на властите във Варшава.

Как започна всичко

През август Еврокомисията даде на Варшава срок от един месец да преразгледа закона, задължаващ съдиите да се пенсионират на 65 години. Критиците твърят, че съдебната реформа поставя съдебната система под правителствен контрол и така заплашва демокрацията.

Законът за пенсионирането влезе в сила през юли. Той намалява възрастта за пенсиониране на магистратите от 70 на 65 г. Така бяха засегнати 27 от 73-мата членове на Върховния съд. Сред тях бе и неговата председателка Малгожата Герсдорф. Тя обаче отказа да се пенсионира, като обяви мярката за чистка.

Властите във Варшава пък твърдят, че по този начин прочистват съдебната система от комунистическото наследство.