Френското правителство представи днес проектобюджета за 2019 година, предвиждащ данъчни намаления за компаниите и домакинствата на стойност 24,8 милиарда евро, съобщиха световните агенции.

Данъците на домакинствата ще бъдат намалени с 6 милиарда евро най-вече чрез понижаване на осигурителните вноски и местните данъци, обяви министърът на финансите Брюно Льо Мер. 

Правителството на президента Макрон обяви, че иска да съкрати 4164 работни места в държавния сектор през 2019 година и да инвестира 2,5 милиарда евро в младежка програма за професионално обучение.

Според Ройтерс данъчните намаления за бизнеса ще възлизат на 18,8 милиарда евро. Така цялата данъчна тежест ще намалее до 44,2 на сто от националния приход - най-ниската във Франция от 2012 година. 

Френският министър на финансите предупреди също европейските си колеги, че е безотговорно и опасно да не бъде ускорена "спешната" реформа на еврозоната, за да може да се устои на предстоящ икономически удар, предаде Франс прес.

При представянето на френския бюджет за 2019 година министърът изтъкна със строг тон, че съществува пътна карта и че трябва спешно да се вземат решения, тъй като според него "нещата не напредват достатъчно бързо".

По думите му спешно трябва да се реформира Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) - спасителен фонд, използван при финансови кризи - както и да се обсъди и състави европейски бюджет за еврозоната.

"Никой няма да може да каже, че не е знаел за заплахите, тегнещи днес над еврозоната", допълни Льо Мер.

В изказването си той предупреди и за източниците на международно напрежение, застрашаващо европейската икономика. Според него рискът от търговска война между Съединените щати и Китай е по-голям от всякога. Някои страни с бързоразвиващи се пазари като Турция и Аржентина са изправени пред сериозни кризи, а други могат скоро също да се изправят пред кризи, обясни френският финансов министър. Що се отнася до Европа, той намекна за Италия, без да я споменава изрично. Наскоро страната беше определена от еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси като "проблем" за еврозоната.