„С решението си да даде Полша на съд ЕС на практика задейства член 7“, коментира специално за Клуб Z българският евродепутат от ДСБ  Европейската народна партия (ЕНП) Светослав Малинов.

Вчера Еврокомисията реши да даде Варшава на Съда на ЕС (СЕС) заради неспазване на върховенството на закона със спорните съдебни реформи. Брюксел поиска съдът да отмени временно полския закон за Върховния съд, който намалява възрастта на членовете му за пенсиониране и лишава институцията от независимост.

„Аз лично не съм изненадан от тази мярка, защото внимателно следя ставащото в диалога между ЕК и Полша. Върхът бе, когато Полша, останала без аргументи в своя защита, поиска още репарации от Германия за Втората световна война. Какъв трябва да си, за да се държиш по този начин!“, изтъкна Малинов.

При поставянето на такива искания човек не може да очаква нищо добро, смята той. Българският евродепутат изтъкна, че е чел спорния полски закон и се е ужасил от това, че той няма нищо общо с европейското законодателство.

Но малцина осъзнавали колко е опасно поведението на Полша, когато за първи път Еврокомисията предложи още през миналата година да се задейства процедурата по член 7. Тогава нямало много коментари. А всички се усетили едва сега, когато Европарламентът даде зелена светлина за активирането му срещу Унгария.

А сега Еврокомисията просто действа по друг начин, което обаче си е на практика активиране на този член.

„Най-важното от всичко обаче е, че ЕС вече започва да се държи като съюз. Той напипва постепенно инструмента и става все по-единен“, смята Светослав Малинов.

Евродепутатът предрече, че идат наказателни мерки и срещу други държави, като според него наред са Малта и Румъния, без обаче да уточни подробности.

Знае се обаче, че ЕК отдавна следи изкъсо Малта за редица нарушения. През есента на 2017 г. там бе убита видната разследваща журналистка Дафне Галиция.

В Румъния пък управляващите социалдемократи приеха закон, декриминализиращ редица нарушения на закона, свързани с корупция. Това облагодетелства политици и кметове от тази партия.