Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че Великобритания ще напусне Европейския съюз по приятелски, предаде ДПА.

"За мен е важно Брекзитът да бъде осъществен в приятелски дух", каза Меркел по време на политическа дискусия с граждани в Хановер.

Тя отбеляза, че много британски правителства са казвали негативни неща за ЕС в миналото. Така че за мен не е изненада, че това се отрази на общественото мнение във Великобритания за Брюксел, допълни Меркел, визирайки резултата от референдума за Брекзита.
Тя подчерта, че Германия иска споразумение за Брекзита, което да остави Великобритания възможно най-близо до Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Внимавайте с какъв тон говорите на Великобритания, призова Меркел европейските политици. Тя се аргументира, че има риск твърде острота реторика да подкопае проевропейските гласове в страната.

Станаха известни и някои подробности от заседанието на правителството в Лондон. Нито един член на британския кабинет не е оспорил курса на премиерката Тереза Мей за "Брекзит", предаде Ройтерс, като се позова на журналист от в. "Сън".

"Казаха ми, че нито един министър не е протестирал пред министър-председателката заради т. нар. план Чекърс" на снощното заседание на правителството, написа в Туитър политическият редактор на британския таблоид Том Нютън Дън.

Британският кабинет остава изцяло зад курса на Тереза Мей за Брекзита, заяви нейната канцелария, цитирана от Би Би Си.

Мей се срещна с високопоставени министри на фона на засилващия се натиск върху нея да се откаже от своя план в полза на търговско споразумение като това с Канада.

Самата британска министър-председателка обеща след заседанието да "запази спокойствие" и да се придържа към курса си за Брекзита, предаде ДПА.
Планът Чекърс бе отхвърлен от други европейски лидери на неофициалната среща на върха на ЕС в Залцбург миналата седмица, което предизвика гневна реакция от страна на Тереза Мей, отбелязва ДПА.
Вчерашното заседание на британския кабинет е продължило около четири часа, допълниха от "Даунинг стрийт" 10.