За трети пореден път Кремъл бе шокиран след изборите за губернатори през този уикенд, коментира британският в. "Индипендънт".

"Войниците" на Кремъл неочаквано претърпяха крушение на губернаторските избори в два района, а победиха неубедителните кандидати на "опозицията", пише кореспондентът на вестника Оливър Карол.

Авторът обяснява, че в Хабаровския край и във Владимировска област, кандидатите, които Кремъл лично и поименно е избрал, са загубили на втория тур от хората на Либералнодемократическата партия на Жириновски.

"Бързият първоначален анализ остава усещането, че опозиционните кандидати са извлекли изгода от тактическото гласуване на народа", коментира авторът.

Това са първите (с едно единствено изключение от 2015 година) неудачи на управляващата партия от времето, когато през 2012 година бяха възстановените изборите за губернатори. И всичко се получи когато в страната са изкоренени и състезателното начало и опозиционната политика. Единственият съперник на президента Владимир Путин - Алексей Навални, в понеделник излезе от затвора след 30-дневен арест, но тутакси бе арестуван и осъден на още 20 дни.

Системните опозиционни партии в Русия "съгласно договореностите издигат кандидати, които на обикновените избиратели им се струват доста възмутителни или пък "отровни". Досега в повечето случаи това сработваше. Но през тази година нещо се промени. На фона на повсеместно непопулярната пенсионна реформа, която бе предложена от правителството, избирателите се стремят навсякъде където може, да "разбият носа на управляващата партия".

И така масово гласуваха за кандидати, които почти нямаха шансове за победа и дори дадоха гласа си за либералите или още по-ненавижданите комунисти, коментира изданието.

"Проблемът е в това, че държавната пропагандна машита акцентира не толкова върху позитивните страни на правителствените кандидати, колкото върху тезата, че опозицията е слаба", анализира Михаил Виноградов, шеф на фонда "Петербургска политика". "Но сега тази логика е нарушена. Хората прибягват към тактическо гласуване".

А професорът от МГИМО Валерий Соловей, обяснява:

"Пенсионната реформа промени всичко. Сигналът, който хората дават на Путин е прост: или той - Путин, ще се върне към стария обществен договор, при който президентът защитаваше обикновените хора, такива каквито са. Или те ще реагират".

 

Изборите са нещо повече от победа на либералните кандидати, посочва професорът. Те показват нещо много по-дълбоко - "морала и психологическото състояние на нацията".

"Това е що се се отнася до масовото съзнание. Да, вотът е против партията "Единна Русия". Но той е също и сигнал за Путин. Защото това бяха негови кандидати. Кремъл изглежда още не разбира какво става. Но ще му се наложи да разбере", изтъква Соловей.