Максим Бехар, пиар специалист, реши да придаде нов нюанс на благотворителната инициатива #IceBucketChallenge. Той се заля с вода в подкрепа на възстановяването на Мизия от... поройните дъждове, които потопиха града под вода за седмици. Бехар се подлага на студената баня, облечен в специално направена за събитието тениска с надписи на английски: "Помогнете на Мизия!", "Български червен кръст" и рекламен надпис на оглавяваната от него пиар агенция. След това той отправя предизвикателство към банкера Левон Хампарцумян, еврокомисаря Кристалина Георгиева и певицата Рут Колева. Като по-свободни хора Хампарцумян и Георгиева светкавично отговориха на Бехар, Рут Колева още мисли.  

 

Левон Хампарцумян - под душа, но сух

Банкерът "топло" прие поканата за благотворителност и дарения за Мизия, застанал под душа напълно облечен и сух. Той произнесе кратка реч като доста основателно подчерта, че е малко странно да се обливаш с вода за кауза, свързана с пострадал от проливни дъждове град. 

"Приех "леденото предизвикателство" #icebucketchallenge, което ми отправиха Maxim Behar и Христо Григоров от Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross). Без съмнение подкрепата на пострадалите хора в Мизия е важна инициатива, в която аз и колегите ми в УниКредит Булбанк активно се включихме. Има обаче и една голяма разлика между нашата кауза за Мизия и световната ледена кауза. Нашата кауза за пореден път решава проблем на парче, а целта на световната кампания е да се намери стратегическото решение - лек за тежка болест. Отправям предизвикателство към всички ни - да работим така, че да си подредим къщичката България и както с болестта ALS да инвестираме в решаване на проблемите изцяло,за да се налага по-рядко да събираме помощ на парче", написа във фейсбук банкерът.

 

Кристалина Георгиева любезно отклони поканата

По подобие на президента на САЩ Барак Обама еврокомисарят Кристалина Георгиева любезно отклони поканата за поливането, но охотно се включи в даряването на средства. За разлика от щатския президент тя много акуратно и дейтайлно описва с колко и на кого ще помогне.

Разбрах, че Maxim Behar ме е номинирал за предизвикателството#IceBucketChallenge, чиято кауза е помощ за пострадалите от наводнението в Мизия чрез БЧК. Аз подкрепям благотворителността и съм "за" инициативите в нейна полза. За съжаление, няма да мога да се включа в предизвикателството, но с удоволствие участвам в неговата кауза с дарение на лични средства – 5000 лв. по сметка на Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross) за помощ на Мизия и допълнително за зъболекарска помощ на две възрастни жени от града, с които се запознах по време на посещението си там и които са загубили домовете си в наводнението. Пожелавам успех на смелчаците – участници в инициативата!

Засега в световната инициатива в автентичния й вариант е подкрепена от българите Стилиян Петров и Григор Димитров. В български вариант мераклиите за обливане не изглеждат толкова много. А по наш обичай благотворителността умело се съчета и с малко време за ...собствена реклама. От друга страна благотворителността с обливането, за да се помогне на град, потънал във вода, също е интересна. Вероятно "вода" не е любимата дума на жителите на Мизия напоследък. Инициативата е удобен повод да напомним, че събирането на средства за пострадалите от наводненията селища продължава.