Френските десноцентристи искат Мишел Барние да бъде техният човек и водещият кандидат – Spitzenkandidat, на консерваторите за председател на Еврокомисията, съобщи „Политико“.

„Барние обмисля да се кандидатира“, споделил висш източник от партията „Републиканците“.

Той потвърдил, че оттам се свързали с главния преговарящ на ЕС за Брекзит.

„Партията му предложи да бъде водещ кандидат на Европейската народна партия“, твърди източникът.

Барние засега не е отговорил на молбите за коментар.

През 2014 г. той не успя да се пребори да бъде Spitzenkandidat на ЕНП срещу сегашния председател на Комисията Жан-Клод Юнкер. 

Но сега Барние ще има нужда от подкрепата не само на „Републиканците“, но и на френския президент Еманюел Макрон. Това обаче е доста трудно, отбелязва „Политико“.

През 2019 г. Барние ще бъде на 68 години. Той е представител на „стария свят“, който Макрон се закани да „измете“. И макар възгледите на двамата за Европа в голяма степен да са близки, Барние не носи този вид промяна, която Макрон би искал.

Но на теория е възможно френския президент да подрепи сънародника си да оглави ЕК. Макрон неведнъж е изтъквал, че е противник на системата Spitzenkandidat, и смята, че тя лишава националните лидери от залегналите в договора отговорности.

Името на Барние се споменава отдавна. Германският консерватор Манфред Вебер първи от всички обяви кандидатурата си за председател на Еврокомисията от името на ЕНП. Това стана на 5 септември. Почти е сигурно обаче, че той няма да бъде единственият. Освен Барние потенциален кандидат на ЕНП е и финландецът Александер Стуб.

Същевременно германската Свободна демократична партия (СвДП) номинира днес генералния си секретар Никола Беер за кандидат-председателка на ЕК от името на АЛДЕ – Алианса на либералите и демократите за Европа.

Самата Беер каза в първото си изявление като кандидат, че не желае да остави ЕС в ръцете на тези, които „прекарват времето си с премахването на електрическите крушки“.

АЛДЕ не желае да участва в процеса с номинирането на Spitzenkandidat.