На картината на Гюстав Курбе "Произходът на света" е изобразена френската балерина Констанс Кенио, която била любовница на дипломат от Османската империя. Точно той поръчал на художника това платно за своята колекция от еротични картини, смятат експертите, пише Би би Си.

В продължение на десетки години изкуствоведите смятаха, че на едно от най-провокиращите и скандални произведения на изкуството е изобразена ирландката Джоан Хифърнън. Тя била приятелка на ученика на Курбе американския художник Джеймс Уистлър, а според някои тя била и любовница и на самия Курбе.

Експертите обаче имали и съмнения дали това е ирландката, която била червенокоса, а изобразената жена е тъмнокоса.

 

 

Свидителства за това коя е жената на картината са били открити в записки на френския писател Алекандър Дюма-младши, както и на Жорж Санд. Забелязва ги френският историк Клод Шоп, когато изучава копия от техните писма. Прави му впечатление откъс от едно от писмата на Дюма към Санд, което е датирано юни 1871 г. Историкът, който е експерт по творчеството на Дюма - баща и син, и носител на награда "Гонкур" за биографична книга през 2017 г., разкрил загадката отпреди152 години. Целта на Шоп не била да направи изследване върху картината. Той бил изненадан, когато попаднал на послание, изпратено от Дюма-син до Санд през юни 1871 г., съобщава АФП.

"Човек не рисува с деликатната си четка интервюто на госпожица Кенио от Операта", се казва в писмото. "Интервю? Това не означава нищо", поясни Шоп. Той решил да сравни написаното с ръкопис, съхраняван в Националната библиотека на Франция. Оказало се, че вместо "интервю" трябва да се чете "интериор". 

    Коя е Констанс Кенио

    До 1859 г. тя танцувала в парижката опера, след това напуснала балета. През 1866 г., когато Курбе нарисувал картината, 34-годишната Кенио била една от любимите държанки на османския дипломат Халил Шериф паша.

     

     

    Точно той поръчал на художника картината "Произходът на света" за своята лична еротична колекция. Във френската национална бибилотека се съхраняват няколко фотографии на Кенио, направени от знаменития фотограф Надар. Лицето ѝ може да се види и на снимки от фотографа Андре Дисдери, които се съхраняват в музея "Дорсе".

    Според експерти навремето всички са били наясно коя е жената, изобразена на картината, но постепенно това се забравило, защото Кенио се превърнала в уважавана жена и се посветила на благотворителност.

    Констанс Кенио умира през 1908 г. В завещанието си тя оставила картина на Курбе с букет цветя. Смята се, че тази картина ѝ била подарък от Халил Шериф паша.

    Гюстав Курбе рисува "Произходът на света" през 1866 г. На нея е изобразено женско тяло с широко отворени крака. Картината се превръща в едно от най-провокиращите работи в историята на изобразителното изкуство. Дълго време тя никъде не е излагана заради прекалената си сексуална откровеност. За първи път е показана пред публика чак през 1995 г.

    Дълго време се смятало, че на картината е ирландката Джоан Хифърнън. Тя обаче е била нарисувана от своя любовник художника Джеймс Уистлър в картината "Симфония в бяло №1. Момиче в бяло", която той завършил през 1862 г. Тази картина има съвсем различно внушение.

    "Тази композиция е диаметрално противоположна на това, което е изобразил Курбе", пише в книгата си "Непонятното изкуство" редакторът от отдела за изкуство на Би Би Си Уил Гомперъц.

    Картината "Произходът на света" остава все така скандална и в наше време. През 2011 г. учител от Франция даде на съд "Фейсбук". Причината, че профилът му в социалната мрежа бил блокиран, след като той публикувал изображение на карината на Курбе. През март т. г. съдът обяви действията на "Фейсбук" за неправомерни.