Истинската самоличност на единия от мъжете, издирвани от Великобритания за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри, е Анатолий Владимирович Чепига, съобщи лондонският в. "Дейли телеграф" и добави, че става дума за руски полковник с награди, предаде Ройтерс.
По-рано този месец британски прокурори обвиниха двама руснаци - Александър Петров и Руслан Боширов, в опит за убийство чрез отравяне с новичок на Сергей Скрипал и дъщеря му през март в южния английски град Солсбъри. Тогава прокурорите казаха, че заподозрените вероятно са използвали фалшиви имена, за да влязат във Великобритания.

"Дейли телеграф" разкри, че истинското име на Боширов е Чепига, като се позова на свое разследване, проведено съвместно със сайта "Белингкет", който пише по теми, свързани с разузнаването.
Изданието съобщи въз основа на изводи на "Белингкет", че Чепига е на 39 години и е офицер от руското военно разузнаване ГРУ, предаде Асошиейтед прес.
Засега няма коментар от Москва на най-новите обвинения на "Белингкет".

Снимка на Боширов/Чепига, разпространена от "Белингкет".

Петров и Боширов се появиха по държавния руски телевизионен канал РТ. Двамата казаха, че са били в Солсбъри като туристи и нямат нищо общо с отравянето с новичок, който според Лондон е бил нанесен върху бравата на входната врата на Скрипал.
Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън написа в туитър, че истинската самоличност на единия от заподозрените от Солсбъри е разкрита и че зад нея стои руски полковник, предаде Ройтерс.

"Искам да благодаря на всички хора, които работят така неуморно по този случай", добави той в публикацията си. БТА отбелязва, че по този начин, както изглежда, той е потвърдил медийните съобщения, че заподозреният е руски полковник. 

39-годишният, който е служил във войните в Чечня и Украйна, е бил обявен за герой на Руската федерация с указ на президента през 2014 г. на церемония, забулена в тайна, пише "Фокус". Истинската идентичност на неговия съучастник Александър Петров остава неясна, но "Телеграф" установи, че е пътувал под истинското си име и само е променил фамилното си име с псевдоним.

Бивш старши руски военен офицер заяви, че високият ранг и опитът на полковник Чепига твърдо предполагат, че "поръчката е от най-високо ниво". Източникът твърди, че опит за убийство с по-малко значение би бил извършен от офицер с по-нисък ранг.

Става ясно, че полковник Чепига се е бил в елитна специална военна единица - Спецназ, под ръководството на ГРУ в продължение на 17 години и работи под прикритие в продължение на поне девет години. На него са присъдени повече от 20 награди и медал "Герой на Руската федерация", въпреки че за разлика от повечето други получатели има малко публична информация за него. Медалите обикновено се присъждат лично от президента и се предоставят само на много малко заслужили всяка година. Уебсайтът Далекоизточната академия за военно командване, където е учил Чепига, изброява всички възпитаници, получили наградата, с подробно описание на действията, довели до признаването. В случая просто се казва:

"Анатолий Владимирович Чепига бе удостоен с почетното звание "Герой на Руската федерация" по нареждане на президента на Руската федерация."

Името му се появява и на паметник в чест на възпитаниците на далекоизточното военно командване, които са получили наградата в базата си на границата с Китай. През 2014 г. Русия не е участвала в битки нито в Чечения, нито в Сирия, а неговата единица - номер 74854 на 14-а отделна бригада на специалните сили (Спецназ) е изобразена на източната граница на Украйна тази година. Участието в Украйна ще обясни тайната около наградата му, която също е отбелязана от група ветерани. Групата пише на уебсайта си:

"Можете да станете герой дори и в нашите привидно спокойни времена." "Анатолий Владимирович Чепига, родом от с. Николаевка и завършил 2001 г. в далекоизточната академия за военно командване, е изпратен в Чечения три пъти и има повече от 20 награди и медали. "През декември 2014 г. полковник Чепига бе удостоен с титлата "Герой на Руската федерация" за провеждане на мироопазваща мисия."

Нападателят на Сергей Скрипал Анатолий Чепига може да е имал и личен мотив да извърши атаката, пише британският вестник "Таймс". Неговата кариера всъщност е поразително подобна на тази на Сергей Скрипал, също полковник от ГРУ, когото се смята, че се е опитвал да отрови. И това може да е много важно в продължаващото разследване на опит за убийство. Сергей Скрипал също е бил на активна военна служба, макар и в Афганистан 20 години по-рано. Той също е награждаван ветеран, издигнал се до полковник. Въпреки това, вместо да остане лоялен към ГРУ, той реши да работи за MI6, като предаде, както се казва, "целия указател" на работещите в ГРУ в Европа. Много от тях бяха служили заедно с него в Афганистан или по-късно в Чечня.

Сергей Скрипал.

Някои разузнавателни анализатори смятат, че личното отмъщение може също да има значение в опита за отравяне. Както и в много други конфликти, ветераните от афганистанските и чеченските кампании споделят обвързаност и лоялност. Сергей Скрипал е нарушил тази връзка и така е спечелил гнева на бившите си другари по оръжие. Ако тази теория е точна, тогава изборът на полковник Чепига като един от опитните убийци следва силна, частично символична логика: изберете лоялен ветеран да извади нелоялен и да "накаже“ предателя. Всъщност кариерата на полковник Чепига е толкова близка до тази на полковник Скрипал, че тук изниква и друга възможност: Чепига може би е познал лично човека, когото е изпратен да убие.