"Всички мои активи съм ги постигнал във времето, в което не съм бил министър. Разчитах само на уменията си, на времето си, на нервите си."

Това заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в ефира на бТВ днес. Това е първото му изказване, след като антикорупционният орган КПКОНПИ запорира всичките му активи и поиска декларация за техния произход.

Според шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, Трайков има необясними 2,450 млн. лева в различни активи. До утре бившият кандидат-президент на Реформаторите трябва да връчи декларация, в която да обясни произхода им.

"Физически нямам как да подам тази декларация, защото това означава, опитайте да си представите за 12 години назад вие да съберете абсолютно всичко за живота си, да ги опише, да приложи документи", обясни Трайков.

И допълни, че преди да се върне в България и да влезе в политиката, години наред е работил и се е осигурявал в чужбина, така че подобна декларация е свързана със справки в чуждестранни банки, работодатели, и не е възможна в дадения 14-дневен срок.

"Аз не мога да разбера коя част от моите доходи те намират за незаконни", каза още той.

Трайков първоначално е искал да види какви точно несъотвествия са открили от КПКОНПИ, но те не са му дали достъп до документите, тъй като са били класифицирани. После са били декласифицирани, но не са го уведомили за това и едва вчера адвокатът му е разбрал.

"Не съм получил нито една стотинка, която да има незаконен произход. Проверките почват от 2007 г, когато не само съм бил в политиката, а дори не съм си мислел, че ще вляза в нея."

Той разясни, че активите са му от работа в чужбина, и когато се е върнал в България, е инвестирал голяма част от тях в Българската фондова борса и недвижими имоти. Според КПКОНПИ той има 1,366 млн. лв. (700 хил. евро), които са в инвестиционно дружество, два недвижими имота, апартамент в София и също така студио в София.

Част от сметките и изчисленията на КПКОНПИ нямат особена логика, обясни Трайков - например много от служебните му пътувания по време на кампании, те са ги отбелязали като "екскурзии". Отказа да разкрие повече детайли за активите си, тъй като ще са предмет на дело.

Бившият министър призна, че е развил и известна параноя:

"Призовката ми за повдигане на обвинението дойде на Бъдни вечер, датата на запора - на рождения ден на дъщеря ми, медийните изяви на г-н Георгиев непосредствено преди рождения ден на сина ми… С жена ми проверихме кой е следващият празник, за да очакваме тогава какво друго ще се случи."

И припомни другите съдебни атаки срещу него:

"Не за пръв път ми се случват такива неща. Тази комисия, по-известна като комисията на оня с тефтерчетата, където пишеше кой да се удари. Тя беше на всички съдебни инстанции оправдана. Аз не съдих държавата тогава, защото мислех, че глупостта и безгръбначието на някои хора не е основание да осъдя данъкоплатеца. Но ето, че това се случва отново и не му се вижда краят."

В заключение отбеляза:

"Не можем да променим нещата, това е моят прочит след 10 години участие в политиката."