Бившият външен министър и член на Консервативната партия Борис Джонсън за пореден път призова британския премиер Тереза Мей да се откаже от плана си „Чекърс" в полза на това, което той описва като търговско споразумение тип „Супер Канада“. 

Джонсън описа плана на Тереза Мей като „морално и интелектуално унижение“, което би „излъгало електората“ в дълго есе в „The Daily Telegraph“, вестникът за който той работи като колумнист, пише "Фокус". Той повтори аргумента си, че въпросът за ирландската граница може да бъде разрешен чрез технологиите и критикува „безгръбначните“ британски преговарящи, водени от Оли Робинс.

Въпреки това, най-новият салют на Джонсън, пуснат точно навреме за началото на конференцията на неговата партия в Бирмингам в неделя, не включва призив за оставка към Тереза Мей. Докато преговорите за Брекзит наближават своя край, той пише:

„Не става въпрос единствено за това, че трябва да решим какъв вид отношения искаме с ЕС. Трябва да решим кои сме ние – дали наистина вярваме в значението на нашите демократични институции.“ „Трябва да решим дали имаме смелостта да изпълним инструкциите на хората – да напуснем ЕС и да се върнем контрола върху нашите закони и нашите животи“. „Следващите няколко седмици са критични. Ако продължим по сегашния път, ще предадем векове на прогрес, опасявам се“, твърди Джонсън. 

 
"Сега е моментът да се промени курса на преговорите и да се даде преимущество на амбициите и потенциала на Брекзита", пише Джонсън, предлагайки алтернативен план за Брекзит от шест точки, съобщава БТА.
Наблюдаваме колективен провал на правителството и срив във волята на британската върхушка да изпълни възложените й от хората задачи, отбелязва той.
Само шест месеца преди датата, на която Обединеното кралство се очаква да излезе от Европейския съюз, има много неясноти. Тереза Мей все още не е постигнала сделка с ЕС за раздялата, а бунтарите в нейната партия заплашват да отхвърлят всяко споразумение, което тя договори, посочва Ройтерс.
 
 
Джонсън, един от най-пламенните агитатори за излизане от ЕС на референдума през 2016 г., подаде оставка като външен министър през юли заради предложенията на Мей за "Брекзит", окачествявайки ги като "принудителна васална зависимост".
Мей нееднократно е заявявала, че нейните предложения са единствените осъществими.
Джереми Корбин.

Джереми Корбин предизвика нови опасения в Брюксел за "Брекзит" без споразумение, след като заяви, по време на разговорите си с висшестоящите официални представители на Европейския съюз, че ще гласува против всичко, което не донесе същите ползи като членство в единния пазар и митническия съюз, пише британският вестник "Гардиън", цитиран от "Фокус. 

Лидерът на Лейбъристката партия прекара два часа с Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, и Мартин Селмаир, най-старшето лице начело на планирането за Брекзит. Излизайки от централната сграда на Европейската комисия, Корби заяви, че Барние „беше заинтересован да узнае какви са нашите виждания“, визирайки критериите, които Лейбъристите заявиха, че трябва да бъдат изпълнени, за да се гарантира подкрепа за споразумението на министърпредседателя. Лейбъристкият лидер поначало планира неофициална визита в Брюксел, за да присъства на преименуването на площад в белгийската столица, който да уважи убития лейбъристки премиер Джо Кокс.

Според информациите, обаче, най-висшестоящите лица в ЕС са били нетърпеливи да чуят директно от Корбин за плановете на партията му и са го поканили за серия от разговори.

„Ние уточнихме вижданията на Лейбъристката партия относно въпросите около Брекзит, след речите пред конференцията, направени и от двама ни – Киър Стармър и аз“, заяви Корбин.

Очевидно не преговаряме, не сме в правителство, ние сме опозицията, но той беше заинтересован да узнае какви са нашите възгледи“, добави той.