"Мисля, че приносът на България за Западните Балкании и това, което сме направили за даването на дати, перспективи, се оценява от всички много високо."

Това каза премиерът Борисов пред български медии след проведена конференция за Западните Балкани в рамките на форума на ООН в Ню Йорк.

Той заяви, че всички са се радвали "толкова много" на нашето участие и очакват да продължим да подкрепяме този път и тази перспектива.

"И, разбира се - темпото да не спада по пътя до финалната фаза!"

Министър-председателят довери, че е имал дълга среща с Доналд Туск и че заедно репетирали речите, които двамата имат пред ООН.

"В същото време виждате колко разединени, колко несигурни стават отношенията ни в самата Европа и с много от партньорите ни от света", отбеляза той пред български медии в САЩ.

Борисов добави, че се е срещал с президента Махмуд Абас и с премиера на Палестина.

"Веднага след него Биби Нетаняху извади картите с обвинения срещу Иран, за оръжия, с всичките обвинения... И в този триъгълник - разбира се, по тяхно желание - направихме тези срещи с Махмуд Абас и с премиера на Палестина", каза министър-предесдателят (въпосният премиер се казва Рами Хамдала, б.р.).

Борисов разкри, че до края на октомври палестинският премиер ще дойде у нас, както и Нетаняху.

Министър-председателят каза още, че се е видял с виетнамския си колега, защото...

"Досега доста делегации, доста и вицепремиери, бяха наши премиери във Виетнам - много делегации, много приказки, но практически стокообменът ни е около 100 млн. долара."

Той се надявал поне по един-два проекта да се разберем, когато виетнамският премиер посети България до няколко месеца.

Борисов окачестви като много важен ден предстоящото му днес изказване в ООН от името на България.

Той публикува снимка от разговора си с британския премиер Тереза Мей по време второто издание на Глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг в Ню Йорк.