Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува управляващите, че не преговарят с "Газпром" за намаляване на цената на газа. Тя заяви, че от руската компания вече са отправили покана към България за подобни преговори, но правителството не е дало отговор.

Cлeд cпop c EК pycĸият гaзoв гигaнт ce cъглacи дa paбoти пo eвpoпeйcĸитe пpaвилa cпpямo няĸoлĸo изтoчнoeвpoпeйcĸи дъpжaви, cpeд ĸoитo и Бългapия. Taĸa "Гaзпpoм" избeгнa oгpoмнa глoбa oт Бpюĸceл зa злoyпoтpeбa c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe. Cтpaнитe вeчe мoгaт дa пpeдoгoвopят ĸoличecтвaтa, cpoĸoвeтe и цeнитe нa pycĸитe дocтaвĸи. Bcяĸa дъpжaвa мoжe дa пoиcĸa пo-ниcĸa цeнa, aĸo плaщa пoвeчe oт cpeднoтo зa Eвpoпa. Toвa e възмoжнocт и зa Бългapия, aĸo ycпee дa yбeди pycĸия cи пapтньop дa пpoмeни нaчинa, пo ĸoйтo ce изчиcлявa цeнaтa нa дocтaвĸитe.

"Руската страна е поканила българското правителство да предоговори тези цени. Вместо българското правителство спешно да се отзове на поканата на "Газпром", увеличаваме цената на газа", каза Нинова.

За пореден път тя разкритикува концесията за "Летище София" и заяви, че БСП ще разтрогне подобна концесия, ако народът даде властта на партията. Нинова обясни, че според договора по сделката, ако концесионерът спре да изпълнява задълженията си и летището пожелае да прекрати договора, то държавата ще трябва да му плати за това обезщетение.

"Освен държавата въпросът касае българите и техния национален интерес. Нека се обединим заедно срещу ограбването на държавата и ключови обекти за държавната сигурност да останат в държавата. Въпросът не е една партия да стане, а друга да седне във властта. Въпросът е да сменим модела. Затова призовавам да мислим преди всичко за България", призова Нинова.

В отговор на нейната декларация се изказа Спас Гърневски (ГЕРБ). Той не коментира въпроса дали има покана за преговори от "Газпром" и ако има такава защо правителството не се е отзовало (днес вицепремиерът Валери Симеонов даде заявка за преговори, б.р.).

"Най-отличителната черта на БКП е нейната наглост и арогантност. Имам чувството, че по трибуната има едно канче отрова от сериозно влечуго", каза Гърневски.

За пореден път той припомни как през 1989 г. е бил ограбен пенсионния фонд, както и за изнасянето на пари чрез външнотърговските дружества. Гърневски изтъкна и това, че през 1994-1996 г. при правителството на БСП са били ограбени и спестяванията на хората чрез банките.

"Г-жа Импексова беше поне в четири борда в тази държава", каза още Гърневски, припомняйки за връзката на Нинова с"Техноимпекс".

Той заяви, че актуалните в последните дни Бенчо Бенчев, Миню Стайков, семейство Арабаджиеви са били спонсори на БСП. Според Гърневски БСП няма да смени системата, защото те са "сценаристи, режисьори и главни изпълнители на тази система"