От 1901 г. 97 на сто от носителите на Нобелова награда в научните сфери са мъже.

99 на сто от най-добрите шахматисти в света - също са от мъжки пол. Както и 99 на сто от кинокомпозиторите. В същото време обаче например в Испания 90 на сто от бездомниците и 92 на сто от затворниците - пак са от мъжки пол, пише "Ел Паис".

Как точно се връзват всички тези факти?

Във времената на Дарвин съществува спорна теория - хипотезата за повишената вариабилност при мъжете. Според нея при много видове животни характеристиките на мъжките са с по-голяма вариабилност от тези на женските. Може би това обяснява, ако следваме това обяснение, защо сред предполагаемите успешни хора и сред предполагаемите най-големи неудачници има повече мъже, отколкото жени, пише изданието.  

"Ел Паис" съобщава за ново изследване, което иска да провери тази хипотеза. Специалистите по еволюционна теория Синидзи Накагава и Роуз О' Ди са проучили оценките на 1,6 млн. учащи в цял свят. И достигнали до следния извод: При учащите се от мъжки пол вариабилността при обучението е по-висока отколкото при учащите от женски пол.

"Но разликата не е голяма. По естествени науки и математика - е по-ниска, отколкото по други предмети като езици или история", пояснява  О' Ди от Университета на Нов Южен Уелс (Австралия).

Според изводите от изследването им, публикувани в Nature Communications, ако сред хората, които изучават точни и естествени науки, се подберат 10 на сто от най-добрите, количеството на мъжете и жените сред тях ще е еднакво. Т. е. обяснението на дефицита на жени във факултетите по точни и естествени науки, технологии, инженерните специалности и естествените науки, с липсата на съответни способности при дамите, не отговаря на истината, твърдят изследователите.

В проучването са разгледани оценките на 820 хил. жени и 827 хил. мъже. Потвърждава се старата истина, че жените средно получават по-високи оценки от мъжете - по-високи с 6,3 на сто. Но сред представителите на т. нар. силен пол оценките варират с 11 на сто повече отколкото при жените.