Имаме големи различия с Турция, нужен е диалог, но и доста време за преодоляването им. Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел по време на днешната пресконференция след разговора й с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който от вчера е на тридневно официално посещение в Германия.

Меркел допълни, че основните различия с Анкара са положението със свободата на медиите, човешките права и арестите на германски граждани в Турция, сред които и журналисти.

“Изрично настоях тези случаи да бъдат решени възможно най-бързо”, заяви Меркел.

Въпреки различията с Анкара канцерката подчерта, че Германия и Турция имат общи интереси:

“Много неща ни обединяват – партньорството в НАТО, въпросите по миграцията и битката срещу тероризма. Германия е заинтересована и от икономически стабилна Турция.”

Меркел оповести, че през октомври ще се състои среща между държавните глави на Франция, Русия и Турция, на която ще се обсъди критичното положение в Сирия и особено това в крепостта на бунтовниците Идлиб.

Ердоган призова Германия да предаде на турската страна привърженици на “терористичната организация” на богослова в изгнание Фетула Гюлен, когото турският президент смята за свой враг и организатор на опита за преврат в Турция през 2016 г.

На журналистически въпрос защо толкова много хора продължават да са в арест без повдигнато обвинение, Ердоган обяви, че турското правосъдие било независимо.

Той потвърди изтеклата днес в немските медии информация, че Турция иска Германия да й предаде “агента, оповестил държавна тайна” Джан Дюндар. За турската държава той бил “престъпник”.

Като главен редактор на в. “Джумхюриет” през 2016 г. той беше осъден на 5 години и 10 месеца затвор след публикация за снабдяване на ислямисти в Сирия с турски оръжия.

Приложени бяха и снимки на конвой военни камиони, натоварени с оръжия и пътуващи към Сирия. Дюндар успя да избяга, от две години живее в Берлин и междувременно получи политическо убежище в Германия.

Той имаше акредитация днес да присъства на пресконференцията на Меркел и Ердоган. Снощи обаче стана ясно, че Ердоган ще откаже съвместна пресконференция с Меркел, ако Дюндар бъде допуснат в залата. Самият Дюндар обяви отзарана, че няма да присъства на пресконференцията по две причини – не желае тя да се провали заради него и по-важното: при провал други негови колеги няма да имат възможност да зададат неудобни въпроси на Ердоган.

И без Дюндар се стигна до конфузна сцена. От залата принудително беше изведен журналист. Камери показаха как хора от охраната на канцлерството го отвеждат. Ердоган се усмихна, а Меркел застина.

Впоследствие стана ясно, че това е турският журналист, живеещ и работещ от 35 г. в Хамбург, Ертугрул Йигит, известен с критиките си към Ердоган. Едва ли причината е носената от него фланелка с надпис на турски и немски език “Свобода за журналисти”, с която е бил допуснат в канцлерството. Когато го извеждаха, той каза: “Нищо не съм сторил.”

Йигит, както и Дюндар, е в “терористичния списък” с 69 души, които Анкара настоява Германия да й предаде заради обвинения в терористична и агентурна дейност. За списъка стана ясно снощи.

Макар Ердоган да пристигна вчера в Берлин, официалната му прогрма започна днес. В 9,30 ч той беше посрещнат от федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер с военни почести. След разговор между двамата президенти кортежът на Ердоган пое към канцлерството. 

Също там за утре е предвидена работна закуска с Ангела Меркел. По време на пресконференцията канцлерката обяви, че една от основните теми ще е освобождаването на петима германски граждани, които са в турски арест без повдигнати обвинения.